Utánajártunk: tényleg hipós vízzel kell fertőtleníteni a tojást?

Utánajártunk: tényleg hipós vízzel kell fertőtleníteni a tojást?

agrarszektor.hu
A húsvét közeledtével sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a koronavírus-járvány miatt rejt-e a szokásosnál nagyobb fertőzésveszélyt a sonka és a tojás fogyasztása. Habár a vírus terjedése szempontjából ezek az élelmiszerek alapvetően nem jelentenek különösebb veszélyforrást, esetükben sem árt az elővigyázatosság - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Hozzátették, a tojások tisztításával kapcsolatban gyakran hallani ecetes, hipós fertőtlenítésről, ezek a módszerek azonban nagy odafigyelést igényelnek, és nem is feltétlenül szükségesek, ha a tojást később hőkezeljük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hamarosan itt a húsvét, ami a legtöbb ember számára egyet jelent a főtt tojással és füstölt sonkával teli asztallal. A koronavírus-járvány miatt azonban most sokakban felmerülhet a kérdés, hogy jelent-e a szokásosnál nagyobb fertőzésveszélyt a sonka, illetve a tojás fogyasztása, ezért megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, ők mit javasolnak. 

A nyers vagy főtt füstölt sonka és a tojás felületén - a forgalmazás formájától függetlenül - bármikor megtapadhat valamilyen kórokozó, amely normál körülmények közt nem jelent kiemelt kockázatot az emberi egészségre. Az aktuális járványhelyzetben azonban mindenképpen legyünk inkább "biztonsági játékosok"! Ennek jegyében tartsuk be azt az alapvető szabályt, hogy mellőzzük a fenti ételek hőkezelés nélkül, nyersen történő fogyasztását!

 - közölték lapunkkal. 

Állatoktól, állati eredetű termékekkel terjedhet-e a koronavírus?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vírus élelmiszer útján terjed - közölte az Agrárszektorral a Nébih. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik. Amennyiben a készített étel egésze az ajánlásnak megfelelően eléri legalább a 75 fokos hőmérsékletet két percen keresztül, az étel biztonságosan fogyasztható.
Jelenleg nincs egyértelmű bizonyíték arra sem, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. (Néhány egyedi esetről hallani a hírekben, főleg macskák megbetegedésére vonatkozóan, de ezek egyelőre független szakmai bírálaton nem átesett beszámolók, így konkrét következtetést nem szabad levonni belőlük.)

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vannak-e bevált, illetve ajánlott fertőtlenítési tippek például a tojásra, vagy a sonkára vonatkozóan. A Nébih válaszából megtudtuk, hogy a hőkezelés önmagában elpusztítja a koronavírust, ezért fontos, hogy csak alaposan hőkezelt (sütött, főzött) ételeket készítsünk és fogyasszunk, ebben az esetben azonban élelmiszerek esetén nincs szükség kiegészítő fertőtlenítésre. A tojás biztonságos fogyasztásának legfontosabb előfeltétele, hogy minden esetben csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk, repedt, törött héjú tojásokat tilos tárolni és felhasználni - emelte ki a Nébih. Fontos, hogy a tojást megfelelő hőmérsékleten tároljuk, így ha az üzletben hűtve tartották, akkor hazaérve is a hűtőszekrénybe kerüljön, ugyanakkor, ha nem volt hűtve a boltban, otthon sem muszáj hűtőbe helyeznünk. A tojások héján bármikor megtelepedhetnek a szennyeződések, így ha szennyeződést észlelünk, azt a felhasználás előtt el kell távolítani. A tojásokat sokan megmossák, tárolás előtt azonban sose mossuk le a tojást, mert ezzel eltávolítjuk a rajta lévő természetes védőréteget, így könnyebben befertőződhet. A felhasználás előtt közvetlenül esetleg el lehet mosni a tojást, ebben az esetben a tisztítást lehetőleg folyóvízben, többszöri átöblítéssel végezzük.A hipós fertőtlenítés nagy odafigyelést igényel, így leginkább üzemi körülmények között (például a vendéglátásban, közétkeztetésben) javasolt, otthoni környezetben alapvetően elég, ha odafigyelünk az általános higiéniai szempontokra és alaposan hőkezeljük a tojásos ételeket.

Azt is megtudtuk, valóban szükséges-e ecetes vízben fertőtleníteni a tojásokat. A Nébih tájékoztatása szerint igaz, hogy sokan használják ezt a módszert, ennek azonban bizonyos antibakteriális hatása lehet, így a szakértők véleménye alapján erre nincs szükség, ha hőkezeljük a tojást később, ráadásul, ha nem elég tömény az ecet, akkor több kárt okozunk vele, mint hasznot. 

Ha ecettel mossuk el a tojást, szintén közvetlenül a felhasználás előtt tegyük csak  

- hangsúlyozta a Nébih. Hozzátették, érdemes a tojás frissességét vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás elmerül a vízben, az amelyik a vízben lebeg már nem friss, de még fogyasztható, a víz felszínén lebegő tojás ugyanakkor fogyasztásra alkalmatlan. A Nébih kiemelte, hogy azzal a tojással sem bánhatunk felelőtlenül, ami lesüllyedt, hiszen egyes kórokozók ennek ellenére jelen lehetnek benne. Ugyanakkor, ami a legfontosabb, hogy a tojásos ételeket mindig alaposan át kell főzni-sütni, hogy a belsejük is elég forró legyen (+75 fok felett)!

Nem mehetünk el szó nélkül a húsvét klasszikus étele, a főtt füstölt sonka mellett sem. A sonka tárolása attól függ, milyet vásároltunk - tájékoztatott a Nébih. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, elpusztítja az esetleges kórokozókat. A készre főzött sonkát viszont már hűtve kell tárolni - tették hozzá. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03