2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Élelmiszer

Koronavírus: megfékezték a járványt abban a német járásban, ahol a húsüzem működik

Egy német bíróság megszüntette azt a lezárást, amit Gütersloh járásban léptettek életbe, miután tömeges koronavírusos megbetegedéseket regisztráltak egy húsüzemben. Noha a lezárás elrendelésének volt értelme, a bíróság most úgy ítélte, más, célzottabb intézkedésekkel is el lehetett volna érni ugyanezt a hatást, írta meg a BBC.
 
 

Mint ismeretes, egész Európában nagy ijedelmet okozott, amikor június közepén több mint 1500 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az Észak-Rajna-Vesztfália tartományhoz tartozó Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban, és emiatt az üzem lezárása mellett ismét korlátozásokat léptették életbe a térségben. A húsüzem és annak dolgozói a Tönnies holdinghoz tartoznak, többnyire közép- és kelet-európai vendégmunkások, akiket alvállalkozói konstrukcióban foglalkoztatnak, és a közeli tömegszállásokon laknak. Ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt, a tömeges fertőzéseket észlelve az üzemet bezárták, és elővigyázatosságból 6400 dolgozót, vagyis az adminisztratív munkakört betöltőkön kívül mindenkit karanténra köteleztek.

A BBC értesülései szerint, amikor Angela Merkel német kancellár feloldotta az országos korlátozásokat, bejelentett egy úgynevezett “vészfék” jellegű intézkedést is. Ennek értelmében a helyi hatóságok bármikor újra életbe léptethetik a koronavírus miatt elrendelt intézkedéseket, ha az új megbetegedések száma bármely hét nap során a 100 ezer lakosonkénti 50 új eset felé emelkedne. Amennyiben az új megbetegedések száma tartósan magas marad, a hatóságok újra és újra meghosszabbíthatják ezeket az intézkedéseket.

A lezárásoknak a mai nappal kellett volna véget érniük, azzal a kitétellel, hogy szükség esetén meg lehet hosszabbítani őket, de a német Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság hétfőn aránytalannak ítélte azok rendelkezéseit, és azonnali hatállyal megszüntette őket. Ennek értelmében az éttermek, bárok és edzőtermek ismét megnyithatnak Gütersloh térségében, és legfeljebb tízfős szabadtéri összejöveteleket is lehet rendezni. Megnyitnak az óvodák is. Noha a hétvége óta 44 új koronavírusos esetet regisztráltak a környéken, ezek közül csak kettő volt, aki nem köthető a Tönnies üzeméhez. A helyi média beszámolója szerint a lakosság üdvözölte a bíróság döntését, mondván, nem tisztességes dolog az egész közösséget büntetni egy olyan dolog miatt, ami egy helyet érint csak. A bíróság döntése nem érinti a Tönnies húsüzemét, amelynek legalább július 17-ig zárva kell maradnia. A munkások sem hagyhatják el a karantént, számukra az egészségügyi dolgozók biztosítják az ellátást.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu