2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Élelmiszer

Legszívesebben a tartós tejeknél csökkentené az áfát az államtitkár

A hosszabb eltarthatósági idejű – UHT, ESL – tejekre terjesztené ki következő lépésként az élelmiszerpiaci áfacsökkentést Czerván György, az agrártárca államtitkára. A jövő évtől a hal áfája csökken 27 százalékról 5 százalékra a legfontosabb termékkategóriákban, de lesznek kivételek.
 
 

További alapvető élelmiszerek áfája mérséklődhet a költségvetési lehetőségek figyelembe vételével – szögezte le mai tájékoztatóján Czerván György. Azt azonban nem közölte, hogy egy újabb általános adómérséklés, mely terméket, vagy termékeket érinthetne. Ha csak rajta múlna, következő lépésként az UHT és ESL tejre vonatkozna – fogalmazott az MTI szerint.

Az viszont már korábban kiderült, hogy jövő januártól a fogyasztási hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ha az Országgyűlés elfogadja június közepén a jövő évi költségvetés tervezetét. Czerván György tájékoztatása szerint az áfa-csökkentés egyebek mellett az emberi fogyasztásra alkalmas élőhalra, illetve az ikrára, haltejre, halmájra és egyéb belsőségeket is vonatkozik, frissen hűtve, vagy fagyasztva. Kiterjed az emberi fogyasztásra alkalmas halfilére és más halhúsra is. Így az áfa-csökkentés a legfontosabb halkategóriákra érvényes lesz, de azért vannak kivételek, ezért „érdemes lesz búvárkodni a részletekben" - jegyezte meg az államtitkár.

hal | áfa | tej | uht | esl | czerván

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu