Angolna, hattyú és mézsör - így evett a középkori ember

Angolna, hattyú és mézsör - így evett a középkori ember

agrarszektor.hu
Teljesen másképp étkezett a középkori ember, mint amit manapság megszokhattunk. Az étrendet főként az határozta meg, hogy az ember milyen társadalmi osztályba és földrajzilag hova született. A szarvas, a marha és a hattyú a gazdagok privilégiuma volt, a szegények pedig kénytelenek voltak beérni tejtermékekkel, apróvaddal, énekesmaradarakkal és tojással. A ma elterjedt fűszerek gyakran rendkívül drágák voltak, ezért helyben termő zöldfűszereket használtak. A legfontosabb, sokak számára elérhető táplálékforrást a kenyér, a sertéshús és -zsír, valamint a mindenhol bőven fogható hal jelentette, de elterjedt volt a sörfőzés és a méhészet is - írja összeállításában a History Collection.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korszak elején nem létezett a középosztály megfelelője. Kevés ismeret volt olyan dolgokról is, mint a táplálkozás-élettan és a diéta. Sütő a legtöbb helyen nem létezett, és sokak számára a főzéshez az egyetlen rendelkezésre álló eszköz a vízforraló és a nyílt tűz fölötti nyárs volt.

Volt tehén-, juh- és kecsketej, amelyet általában a gyermekek fogyasztására tartottak fenn, vagy sajtot készítettek belőle tartósításra. A saját termésből az emberek megtanulták a gabonaféléket sörfőzéssel tartósítani, a gazdagok borokat és likőröket készítettek. Mindenki bőségesen fogyasztott húst, kivéve azokon a napokon, amikor az egyházi naptár megtiltotta az állati hús fogyasztását. Az év közel egyharmadában voltak ilyen tilalmak.

A helyi élelmiszer nem divat volt, hanem adottság

Az ember étrendje alapvetően a helyi lehetőségeken alapult. Amellett, hogy a rendelkezésre álló élelmiszerek szezonálisak voltak, attól is függött a választék, hogy az illető milyen régióban lakott.

A középkorból vannak receptek a vörösbegyre, illetve annak tojására is. A hattyú kivételes csemegének számított a gazdagok asztalán. Anglia és Európa számos birtokán a szarvasokat a földtulajdonos tulajdonának tekintették, és a bérlőket megbüntették, ha megölték őket. A nyulak és mókusok azonban szabad prédának számítottak.

Apróbb és nagyobb vadak

A marhahús a gazdagok ételének számított, a kevésbé szerencsések nem engedhették meg maguknak, és nem is volt módjuk arra, hogy kisebb tűzhelyeiken nagy darabokra vágott marhahúst elkészítsék. Ők sokkal kisebb húsokon, nyulakon, mókusokon, rágcsálókon és madarakon, például galambokon, vörösbegyeken, pacsirtákon és galambokon éltek.

Gyakran ezek is a földbirtokos tulajdonát képezték, és az őket leölő bérlő súlyos büntetéssel - akár megbélyegzéssel vagy megcsonkítással - nézett szembe azért a bűnért, hogy kacsát sütött a családnak vacsorájára.

Halak és kagylók a szegények étlapján

A tengerpartok mentén élők számára a mainál sokkal bőségesebb fogás állt rendelkezésre. A világ összes tengerpartján bőségesen volt osztriga, és bár nem tudni, ki döntött először úgy, hogy osztrigát eszik, az emberiség ekkortájt már élvezettel fogyasztotta. A kagyló is bekerült az étrendbe: nyersen, héjastól ették, vagy nyílt tűzre dobták, hogy saját levükben párolódjanak. A halakat a tengerből fogták, hogy frissen fogyasszák, vagy sózva és füstölve tartósítsák.

Az édesvizek, amelyeket az ipar még nem szennyezett be, szintén bőséges élelmiszerforrást biztosítottak, a vízfolyások közelében élők számára a hal az étrendjük jelentős részét képezte. Az évszakokat a patakokban folyó halak szezonja jelezte, és a korai ünnepi fesztiválokat a közös halfogás és a halak sózása is kiegészítette. Mivel a só annyira fontos volt az élelmiszerek tartósításában, drága és nagy becsben tartott árucikk volt. A tengerpartok közelében könnyen beszerezhető volt, a hátországban kevésbé, és jelentős értéket képviselő kereskedelmi cikké vált.

Wine, loaves of bread and fresh fish in an old basket
A vadvizekben fogható hal fontos fehérjeforrás volt évezredeken át

Az angolna például széles körben népszerű volt, frissen, pácolva vagy szárítva fogyasztották. Az angolna annyira elterjedt volt Európa vizeiben, hogy a más halaknak szánt halászhálók gyakran elakadtak velük. Mivel az angolna annyira gyakori volt, úgy tekintettek rá, mint ami a köznépnek való.

Az első halgazdaságok

A középkorban a nagyon gazdagok, a kastélyokban vagy földbirtokokon élők gyakran hagyták a közeli patakokban és tavakban úszó halakat a bérlőik és a vándorló csavargók rendelkezésére.

Bár ezek korántsem olyan profi halgazdaságok voltak, amelyek a huszadik században a modern élelmiszeripar részeként jelentek meg, mégis ugyanannak a koncepciónak a korai változatai voltak. A friss hal így mindig az asztalukra került, a sózott vagy szárított hal pedig értékes árucikknek számított, sőt a parasztság számára is eladható volt.

Sokoldalúan használták a mézet

A vadméhek mézéhez azok jutottak hozzá, akiknek volt bátorságuk szembenézni a rajzó méhekkel.

Édesítőszer volt más élelmiszerekhez és önmagában is tápláléknak számított. A méhviaszt más célokra használták fel, például gyertyák vagy viaszpecsétek készítésére a gazdagok számára.

Az általuk termelt mézben lévő cukrokat a borok ízesítésére és a mézsör nevű ital készítéséhez is hasznosították.

Mézsört már az ókorban is készítettek, még i. e. 7000 évvel ezelőtt Kínában, ahol mézből és rizsből készítették. Az északi mitológiában a mézsört az ősi harcosok és az istenek fogyasztották, a skóciai Edinburgh városa pedig a Din Eidynről kapta a nevét, egy ősi csarnokról, ahol mézsört készítettek és fogyasztottak. A kora középkorban a kolostorokban, ahol gyógynövény- és virágoskerteket tartottak fenn gyógyhatásuk miatt, méhészetek is kialakultak, az itt tartott méhek pedig beporozták a növényeket.

A sertés, mint alapélelmiszer

A sertéseket a fülüktől a farkukig hasznosították. Amit nem fogyasztottak el közvetlenül, azt zsiradékkénk vagy zselatinként tartósították. Sörtéikből keféket, kültakarójukból kemény bőröket készítettek. A sertések gyakorlatilag bármit képesek megenni, más állatok, köztük a kétlábúak által termelt hulladékot is hasznosítva. Nem igényeltek különleges legeltetést, mint a juhok és a szarvasmarhák. A disznók ráadásul maguktól is jól elvannak az erdőkben és mezőkön, és bár gyorsan elvadulnak, ez az állapot nem von le semmit az élelmezési értékükből. Mint ilyenek, ideálisak voltak a vidéki és városi tenyésztésre egyaránt, és a zsidó és a muszlim világban előírt vallási korlátozásokat leszámítva értékes élelmiszerforrásnak számítottak Európában.

A vaddisznó azonban olyan állat volt, amelyet a nemes földbirtokosok gyakran maguknak tartottak fenn. Szívós bőre és meglepő gyorsasága miatt is félelmetes állat volt, amelyet csak hosszú íjjal lehetett elejteni vadászat közben. A számszeríj, majd később a lőfegyverek kifejlesztése tette lehetővé a vaddisznó vadászatát, addig gyakran csapdákkal ejtették el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?