Magyar-orosz vegyesvállalatokról tárgyalt Fazekas

agrarszektor.hu
Magyar-orosz vegyesvállalati beruházásokról is tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Moszkvában. Magyarország az élelmiszerembargó ellenére növelni tudta oroszországi exportját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Oroszországgal olyan termékekkel kereskedik Magyarország, amelyeket az embargó nem érint, így az elmúlt években növelni tudtuk exportunkat, ami már közelíti az embargó előtti szintet - jelentette ki Fazekas Sándor, miután Moszkvában megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Alekszandr Tkacsovval és részt vett a 25. ProdExpo nemzetközi élelmiszeripari és mezőgazdasági szakvásár megnyitóján. Érdekeltek vagyunk abban, hogy mind a forgalom, mind a vegyesvállalati magyar részvétel növekedjen - tette hozzá.

Több magyar termék is népszerű Oroszországban

Noha a 2013-ban lebonyolított, 266 millió eurós oroszországi magyar export az embargó miatt 2015-ben 180 millióra esett vissza, a nem végleges adatok szerint 2017-ben újra elérte a 200 milliós szintet, mintegy 1 millió eurós orosz kivitel mellett. A magyar cégek különösen kukoricából, néhány feldolgozott termékből, vetőmagból és napraforgómagból értékesítenek jelentős mennyiséget, de prémium termékekkel, így libamáj-konzervekkel és a tokaji borokkal is jelen vannak az orosz piacon, és nő az édesipari export is.

Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a Tkacsovval folytatott megbeszélésein szó esett a magyar vegyesvállalati beruházásokról. A Hevesgép Tula megyében tárgyal egy gabonatároló és -szárítóprogram beindításáról, az AgroFood egy Moszkva megyében létrehozandó húskészítmény-üzemről folytat megbeszéléseket, az M Profood pedig húsüzemek által használt fűszerek keverőüzemének és raktárának projektjén dolgozik a Moszkva megyei Kolomna járásban.

Klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, GMO

A miniszter orosz kollégájával megállapodott arról, hogy a két ország kutatói a közeljövőben eszmecserét folytatnak a klímaváltozásról. Emellett szakmai konzultációt tartanak a magyar élelmiszerbiztonsági szervezet működéséről is, amely iránt az orosz partner érdeklődik. A miniszter szerint a két ország a GMO-mentes Európáért kezdeményezés keretében is össze tudja majd hangolni filozófiáját, amelynek az a lényege, hogy egészséges, jó minőségű, GMO-mentes hagyományos élelmiszerek kerüljenek az asztalra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?