2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Élelmiszer

Már a romlandó ételt sem kell lefagyasztani: meglepő módszerrel tartósítana egy cég

Szén-dioxiddal tartósítaná egy cég az élelmiszereket, hogy fagyasztó helyett akár a polcon is lehessen tartani őket. A fagyasztott sült krumplin már működik a módszer.
 
 

Olyan eljárást dolgozott ki egy New York-i cég, amellyel az alapvetően romlandó ételeket nem szükséges még csak lefagyasztani sem: szobahőmérsékleten tárolhatók - írja a HVG. A Farther Farms megoldásának alapja hasonlít a pasztörizáláshoz, amelynek során a termékeket hirtelen, magas hőfokon kezelik, így a keletkező gőz elpusztítja a romlási folyamatot beindító patogéneket. A vállalkozás ehelyett nyomású, viszonylag magas hőmérsékletű szén-dioxiddal kezeli a különféle termékeket, ami a kísérleteik során ugyancsak hatékonynak bizonyult a mikroorganizmusok és az enzimek által beindított folyamatok inaktiválásában. A módszer előnye, hogy a tápértékéből alig veszít az élelmiszer, a felhasznált szén-dioxid pedig egy zárt rendszerben újra felhasználható.

A Farther Farms elsősorban a feldolgozott élelmiszerek tartósítására tervez összpontosítani. A félkész sültkrumplinál már működik a módszerük: ahelyett, hogy fagyasztani kellene, akár a polcon, szobahőmérsékleten is eláll 90 napon át. A megoldást zöldségeken, salsa szószon, tejtermékeken és főtt csirkehúson is sikerrel tesztelték.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu