Elveszik az élelmiszerek értéke lefagyasztáskor?

Elveszik az élelmiszerek értéke lefagyasztáskor?

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek lefagyasztása nagyszerű lehetőséget nyújt a gyors romlás megelőzésére, valamint a hosszú állásból fakadó vitaminvesztés megakadályozásra is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem minden ételre hat ugyanúgy az extrém alacsony hőmérsékleten való tárolás. Kérdés persze, hogy kell-e aggódnunk a lefagyasztott alapanyagok és készételek tápértékének csökkenése miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tápanyag-összetétel alakulása azonban összességében attól függ, hogy pontosan milyen élelmiszert fagyasztunk le, és hogy ez az étel nyers-e, vagy fagyasztás előtt blansíroztuk, főztük esetleg – hívta fel a figyelmet a Health.com cikke, amelyet a Házipatika szemlézett.

„Egyes élelmiszerekben nő a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége, ha fagyasztás előtt hőkezelésnek vetik alá őket, míg mások nyers állapotban tápanyagdúsabbak” – magyarázta Kristin Kirkpatrick dietetikus. Kelsey Costa táplálkozási tanácsadó pedig arra mutatott rá, hogy a fagyás közben keletkező jégkristályok lebonthatják a sejtfalakat, így kiolvadáskor bizonyos tápanyagok – például a C- és B-vitaminok – mennyisége enyhén csökkenhet. A veszteség általában nagyon csekély, azonban a szakértő szerint további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy jobban megérthessük, pontosan milyen hatással lehet a fagyasztás az ételek tápanyag-összetételére.

Ami fagyasztva még jobb is

– magyarázta Costa.

Rahaf Al Bochi táplálkozási szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a friss termékek a tápanyagok egy részét már elveszítik addigra, mire az élelmiszerboltokba kerülnek, miközben a fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket a betakarítás után néhány órával máris tartósítják gyorsfagyasztással, ami lehetővé teszi az érett alapanyagok tápanyagainak megőrzését.

Kirkpatrick emlékeztetett továbbá, hogy egy 2017-es összehasonlító tanulmány megvizsgálta a friss, a frissen fagyasztott, valamint a frissen (5 napig hűtőszekrényben) tárolt gyümölcsök és zöldségek tápanyag-összetételét. Az eredmények nem mutattak szignifikáns különbséget a friss és a fagyasztott élelmiszerek vitamintartalma között.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?