2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Élelmiszer

Megállíthatatlanul törnek felfelé az élelmiszerárak: hónapok óta tart a drágulás

Az ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak – élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal –, adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
 
 

A nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszerterményeinek havi árváltozását követő FAO élelmiszerár-index 3%-kal nőtt szeptember óta és összességében 6%-kal tavaly októberhez képest. A gabonafélék árindexe 7%-kal ugrott meg az elmúlt hónapban, így 16%-kal van magasabban az egy évvel ezelőtthöz képest. Főleg a gabonaárak jártak az élen a csökkenő exportkapacitások, a kedvezőtlen argentin termelési körülmények és a száraz európai, észak-amerikai és fekete-tengeri időjárás összejátszása okán.

Az elmúlt hónapban mért drágulással (1,8%) kilenc havi csúcson a növényi olajok árindexe. A legnagyobb emelkedés a pálma- és szójaolajok esetében történt. Ezzel szemben a repce ára bár minimálisan, de csökkent a vírus második hullámával küzdő Európai Unió bizonytalan kereslete miatt.

A tejtermékek ára 2,2%-ot nőtt – a legerősebben a sajtfélék, utánuk a sovány és teljes tejpor, és a vaj. Az árak tükrözik a piaci viszonyokat és a hatalmas importkeresletet Ázsiából és a Közel-Keletről. A cukor árindexe 7,6%-kal erősödött, részben a legnagyobb termelők (Brazília és India) gyengébb kibocsátása miatt.

Ezzel szemben a húsfélék árindexe 0,5%-kal csökkent, nem megtörve az elmúlt kilenc hónap trendjét, részben a Kína által Németországra kivetett importkorlátozások hatása miatt. A marha- és szárnyashús árai is csökkentek, ám a stabil nemzetközi kereslettel – és szűk kapacitásokkal – bíró birkáé emelkedett.

A vártnál kisebb, de így is rekord gabonatermés

A FAO legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése szerint az idei globális gabonatermelés az eddig vártnál valamivel kisebb lesz, ám még így is eléri a 2 750 millió tonna rekordod, 1,6%-kal meghaladva a tavalyi értéket. A „csökkenést” a szemestermények idézték elő, miután a tartósan kedvezőtlen időjárás várhatóan alacsonyabb kukoricatermelést hoz az EU-ban és Ukrajnában. A becsült globális búzatermelést is részben csökkentették a kisebb ukrán és argentin termésmennyiség miatt.

Eközben a 2021-es őszi vetés kilátásaira pozitívan tekintenek a szakemberek. A FAO közel 2%-kal nagyobb gabonfelhasználást prognosztizál a 2020–2021-es szezonra, leginkább az EU búzaigénye okán.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!