Megvenné a martfűi sörgyárat a Csíki Sör gyártója

agrarszektor.hu
Megvásárolná az Igazi Csíki Sör gyártója, a csíkszentsimoni Lixid Projekt Kft. a holland Heineken sörmulti romániai és magyarországi gyártóegységeit. Ezen kívül a Hargita sörmárkára is igényt tartana a székelyföldi cég.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hivatalos levélben értesítetette a Lixid Projekt Kft. megbízásából egy ügyvédi iroda a Heineken vezetőségét, hogy megbízója érdekelt a holland vállalat közelmúltban bezárt martfűi gyártóegysége, illetve a csíkszeredai gyár megvásárlásában is. A Heinken Marosvásárhelyre költöztetésével a Hargita márka hitelessége is csorbulna, ezért a Lixid Projekt készen áll a Hargita márka megvásárlására is - mondta Lénárd András, a Lixid Projekt Kft. tulajdonos-cégvezetője a Világgazdaságnak.

A Heineken ugyan még nem erősítette meg az 1974-ben épített, évi 1,5 millió hektoliteres termelőkapacitású csíkszeredai sörgyár tervezett bezárását, azonban a Marosvásárhelyre költöztetésről szóló elvi döntés már megszületett. A költöztetés okaként a Marosvásárhelyen működő repteret, illetve a csíkszeredai környezetvédelmi problémákat nevezték meg. A Heineken ugyanis integrált környezetvédelmi engedély hiányában folytatja tevékenységét, amiért a szakhatóság egy évvel korábban már meg is bírságolta a céget. Akkor felszólították a vállalatot, hogy a szennyvízkibocsátást szorítsa "megfelelő keretek közé", ez azonban mintegy tízmillió eurós beruházást igényelne. 

A Heineken Magyarország Zrt. már korábban megerősítette, hogy a martfűi gyárban az idén kifuttatják, 2018 januárjától pedig teljesen megszüntetik a sörgyártást. A döntés hátterében az áll, hogy a jövedékiadó-törvény 2017. július elsején érvénybe lépett változása kedvezőtlen a cég számára. 

A közelmúltban a Lixid Projekt anyagi nehézségeiről és csődközeli állapotáról szóló sajtóhírek láttak napvilágot. A cég azonban cáfolta ezeket a híreszteléseket, folyamatosan növekvő értékesítési mutatókról számolt be, a nyáron indított házhozszállítási akcióját pedig teljes sikernek nevezte, a munkatársi állomány és a gépkocsipark jelentős bővülését, új termékek piacra dobását vetítette elő.

Lénárd András elmondta, hogy kényszerből kellett új megoldásokat keresniük a hagyományos értékesítési eszközök alkalmazása mellett, mivel szerinte a sörgyártó multik árháborút indítottak ellenük. A nagy áruházakban a Heineken vagy a Dreher ugyanazon kategóriájú sörét nagyságrendileg 200 forintért forgalmazták, míg a Csíkit a duplájáért.

A tulajdonos szerint ők nem ilyen áron adták a sört, és hozzátette, hogy emiatt a nyári szezonban sem nőttek az eladásaik. Ezért is kellett más irányt találniuk, a gyártókapacitásuk 2016-os bővítését ugyanis elsősorban a magyarországi piaci reményeikre alapozva hajtották végre. Az Igazi Csíki Sör-beruházások megközelítik a 20 millió eurót, mivel azonban a kézműves és kisüzemi sör kategóriájában is meg akarják célozni a dél-romániai piacot, további gyártókapacitásokra van szükségük - tette hozzá Lénárd András. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?