2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Élelmiszer

Mi a magyar? címmel borkóstoló-sorozat indul a Műcsarnokban

Hat alkalomból álló borkóstoló-sorozatot indít Mi a magyar? - Kortárs válaszok című kiállításához kapcsolódva péntektől a Műcsarnok. A magyar borkultúra kiemelkedő képviselői közül első alkalommal a szerémségi (szerbiai) Maurer Oszkár mutatkozik be.
 
 

Mi a magyar? címmel a nemzeti identitással kapcsolatos alapkérdésekre keres válaszokat 52 kortárs képzőművész 150 munkáján keresztül a Műcsarnok legfrissebb kiállítása, amelyhez az intézmény péntektől hat héten át tartó borkóstoló-sorozatot is szervez az épület dísztermében.

Az esteken a neves borászokkal beszélgetve, boraikat kóstolva a közönség képet kaphat arról, hol a magyar bor helye a világban, és mitől egyedülállók az ország legjobb terroárjai. A rendezvényre váltott jeggyel a kiállítás is megtekinthető, tájékoztatta a Műcsarnok hétfőn az MTI-t.

Elsőként Maurer Oszkár hozza el borait a Hősök terére. A vajdasági borász szőlőinek egyik fele Bácskában, a Ludasi-tó melletti Hajdújárás környékén, a Szabadka-Horgosi borvidéken található, míg másik része a középkorban a Kárpát-medence legjobbjaként számon tartott, mára csaknem elfeledett termőhelyen, a szerémségi Tarcal-hegységben (Fruska Gora).

Maurer Oszkár olyan régi, Kárpát-medencei fajtákat állít tevékenysége középpontjába, mint a mézes fehér, a bakator, a szerémi zöld vagy a százéves ültetvényről származó kadarka, de sikerrel foglalkozik például olaszrizlinggel, rajnai rizlinggel, pinot noirral, cabernet sauvignonnal, kékfrankossal is.

Szeptember 14-én a nemzetközi szinten is a legnagyobb magyar borászok között számon tartott mádi (tokaj-hegyaljai) Szepsy István mutatkozik be, majd a következő péntekeken Lőrincz Györggyel (Eger), Demeter Zoltánnal (Tokaj), Vida Péterrel (Szekszárd), valamint Kaló Imrével (Szomolya, Bükkalja) és boraikkal ismerkedhet meg a közönség.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu