2023. március 23. csütörtök Emőke

Elkezdődött a szüret a nagy magyar pezsgőgyárnál: így csinálják

agrarszektor.hu
Megkezdődött a szüret, amely a borászatok életében az év legfontosabb időszaka. Minden azon áll vagy bukik, milyen minőségű alapanyag kerül be a pincébe. A csendes boroknál is fontos a szüreti időpont kiválasztása, de a pezsgőalapboroknál ez talán még nagyobb jelentőséggel bír. A megfelelő sav-cukor arány, a savösszetétel és a várható alkoholtartalom mind olyan paraméterek, amik már a születése előtt eldönthetik egy pezsgő későbbi sorsát.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Laczkó Gábor, a Törley főborásza így nyilatkozott a szőlőültetvényeikről. "Korai lenne még megmondani, milyen évjárat lesz az idén illetve, hogy milyen lesz az idei termés minősége. A kora nyári sok csapadék a mi munkánkat sem könnyítette meg, de új telepítéseink és nem szegmentált, jó fekvésű birtokszerkezetünknek köszönhetően a kihívásokra időben reagáltunk, így jó állapotban vannak a szőlőültetvényeink. A technológiai érettséget nem csak fajtánként, táblánként határozzuk meg, hanem külön-külön csendes és pezsgő alapboraink esetében." - írja közleményében a Törley. 

A Törleynél augusztus harmadik hetében jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a korai érésű Irsai Olivért. A fajta azonban magas cukorfokot, a boroknál elengedhetetlen szintű savtartalom mellett nehezen ér el, így abból díjnyertes bor készítésének origója a megfelelően telepített és karbantartott ültetvény, a jól meghatározott időpontban végzett, gyors szüret, majd a reduktív feldolgozás.

Laczkó Gábor elmondta, az Irsai Olivér szüretét követően bevárják a többi fajtát; a zenitet; a muskotályt, a chardonnayt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget és az olaszrizlinget. A szüret során a legnagyobb kihívást a különböző fajták összehangolása jelenti figyelembe véve a területi és logisztikai sajátosságokat. A főborász szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09