Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok
Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.
Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.
SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)
Hozzátette, az idén előállított bor mennyisége elmarad ugyan a tavalyi értéktől, de az elmúlt 7 éves átlagnál 500-600 ezer hektoliterrel nagyobb lesz. A gazdák által végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően pedig az előállított termékek minősége is javul. Az időjárás a korai érésű szőlő fajtáknak kedvezett, a még szüretelés előtt álló fajták számára pedig az a legfontosabb, hogy a következő hetekben se túl sok, se túl kevés csapadék ne essen és megfelelő legyen a napsütéses órák száma is.

Közölte, a szüretelés a korai érésű szőlőfajtákkal - Csabagyöngye, Irsai Olivér - kezdődött, az ezekből előállított primőr borokat már a nagyközönség is megkóstolhatja. Most zajlik a középérésű szőlőfajták - cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay - szüretelése, szeptember végén, október elején pedig a későn érő szőlőfajták következnek, így például az Olaszrizling és a Furmint.