2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Mi történik a sertéságazatban? Brutálisan visszaesett a magyar élősertés- és húsexport

A magyar élősertés- és sertéshúsexport mennyisége visszaesett tavaly, miközben az árak jelentősen csökkentek. Az áresés már megjelent a feldolgozói átadási árakban és – az előbbinél jóval kisebb mértékben – a kiskereskedelemben is.
 
 

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele tavaly ja­nuár és november között – írta meg a Világgazdaság az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) húspiaci jelentése alapján. A KSH adatai szerint a 32 ezer tonnás kivitel 11%-os csökkenés az egy évvel korábban a külpiacon eladott mennyiséghez képest.

A legnagyobb vevő Románia, Ausztria és Hollandia volt. Közülük Romániába sikerült növelni az exportot, ide 1%-kal több, míg Ausztriába 22%-kal, Hollandiába pedig 30%-kal kevesebb sertés került. Az élősertés-­behozatal 29%-kal, 67 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A legnagyobb mennyiségben Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett sertés.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 2%-kal (139 ezer tonnára) csökkent, míg az értéke 5%-kal nőtt 2020. január–november között a 2019. január–­novemberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították, a három célpiac közül csak Horvátországba emelkedett a kivitel.

A sertéshúsimport volumene 23%-kal (121 ezer tonnára), értéke pedig 11%-kal mérséklődött. A sertéshús 61%-a Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Az AKI adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül, hasított, melegsúlyban kilogrammonként 429 forint volt az idén januárban, ami 31%-os csökkenés az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. (A KSH a minap közölt termelői áras statisztikájában a tavalyi egész évre – élősúlyra vetítve – csupán 1%-os árcsökkenés szerepel.) A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára az idei év első hónapjában 27%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 7,8%-kal, a sertéscombé 9,4%-kal csökkent ugyanekkor.

Az Európai Unió húsexportja (friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshús) eközben 19%-kal, 5,4 millió tonnára emelkedett 2020-ban. Az export 62%-a Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 45%-kal több, 3,3 millió tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiac Japán (360 ezer tonna) és Hongkong (284 ezer tonna) volt: Japánba 21%-kal csökkent, Hongkongba 32%-kal emelkedett a kivitel.

A sertéspiaci árak uniós szinten is lejtmenetben vannak: az EU-ban az E kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,28 euró volt kilogrammonként 2021 januárjában, ami egy év alatt 31%-os visszaesés. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 34%-kal voltak alacsonyabbak 2021 hetedik hetében az előző év azonos hetének átlagáránál. A németországi szerződéses ár a Westfleisch és a Tönnies felvásárlási ára: 1,21 euró hasított súly volt kilogrammonként a megfigyelt héten. A Vion 1,33, a Danish Crown 1,28, a Tican 1,29 euró hasított súly áron vásárolta a sertéseket kilogrammonként a hetedik héten. A németországi vágóhidak átvételi ára az előző hetihez viszonyítva 2%-kal emelkedett a hetedik héten.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben