2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Milliárdos fejlesztés Badacsonyörsön: beújított a Varga Pincészet

A Varga Pincészetnél 2019 novemberétől legnagyobb részben csúcstechnológiájú palackozósoron történik a borok palackba zárása Badacsonyörsön. Az új, automatizált gépsor óránként 14 ezer palack töltésére képes, emellett ellenőrzi az üres palackok tisztaságát, épségét, töltési szintjét, valamint a lezárás minőségét. A fejlesztés fő iránya az innovatív technológia bevezetése volt, és az 1 milliárd forintból csak kis részt, 100 millió forintot tett ki az üzemcsarnok átépítése.
 
 

Az új technológia bevezetése létszám-megtakarítást is eredményezett, más területeken viszont emelkedett a létszám, így a dolgozók száma az előző évi 180 fő körül stabilizálódott. A Varga Pincészet badacsonyörsi és feldebrői üzemeiben évente hozzávetőleg 15 millió palack bort termelnek - írja közleményében a pincészet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az vállalkozás az elmúlt 2-3 év alatt összesen 3 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Az idén megújult és jelentősen bővült a palackozási kapacitásunk Badacsonyörsön, de ezen kívül több mint 2 milliárd forintos, szintén több éves projektet fejeztünk be tavaly az Egri borvidéken lévő feldebrői birtokunkon, ami a szőlőfeldolgozó-, erjesztő- és bortároló kapacitásainkat bővítette, nyilatkozta Varga Péter alapító tulajdonos. Ezzel a Varga Pincészet 2019 végére befejezte azokat a fejlesztéseket, amelyeket növekvő értékesítésük indokolttá tett.

A palackozási kapacitás bővülése talán nem is a legfontosabb eredménye a fejlesztésnek, folytatja Varga Máté ügyvezető. Azzal, hogy most már két palackozósorral rendelkeznek, rendkívüli módon megnövekedett a termelési biztonságuk, az új gépsorral pedig úgy termelnek 40%-kal többet, hogy 30%-kal kevesebb élőmunkára van szükségük. Ezen kívül olyan műszaki automatizálási megoldások jelentek meg a vállalatnál, amelyek a borászatban nemcsak Magyarországon számítanak újdonságnak, hanem akár Európa fejlettebb országaiban is, mivel jelentősen hozzájárulnak termékeik minőségbiztonságának növeléséhez is.

Az automatikus ellenőrző gépeket gyártó német világcég pincészetünkben forgatott reklámfilmet legkorszerűbb gépeinek működtetéséről. A filmet a napokban mutatták be Európa legnagyobb italipari szakvásárán, a NürnbergMesse-én

 - mondta Varga Péter

A Varga Pincészetnél 2019. november 8-án zárult le az a két év alatt lezajlott, 1 milliárd forintba kerülő beruházás, amelynek megvalósításához 831 millió forint a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú, „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” megnevezésű pályázatból származik. Ennek keretében a pincészet 307,47 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz és 315,79 millió forint 1 százalékos kamatozású hitelhez jutott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A felhasznált képek forrása: Getty Images.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!