AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE
Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.
Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
Jelenleg már csak Franciaországban, illetve Észak-Afrikában termesztett burgonya kapható Magyarországon, a magyar burgonya ugyanis szinte teljesen elfogyott a boltokból - adta hírül szinte minden portál, így az agrárszektor.hu is. Hozzátettük azonban: ez évek óta jellemző. A rendszerváltás után ugyanis a közös európai piac szabadabbá tette az áruk mozgását, és a komparatív előnyökkel bíró országok éltek a lehetőséggel.
Hogy pontosan lássuk a folyamatot: A burgonya vetésterületeaz 1930-as években még 290 ezer hektár felett volt hazánkban, ami a rendszerváltás idejére fokozatosan 44 ezer hektárra csökkent. Ezt egy átmeneti fellendülés után ismét hanyatlás követte. A hozamok viszont enyhén emelkedő tendenciát mutatnak. A két trend így fest egy grafikonon:
Tavaly már csak 13.500 hektárt foglalt ez a korábban oly fontos népélelmezési cikk. A betakarított összmennyiség az elmúlt 5 évben 350-450 ezer tonna körül ingadozott. Egy főre vetítve ez éves szinten 35-45 kilogramm krumpli elfogyasztását teszi lehetővé. Friss étkezési burgonyából ma már csak fejenként 31 kilogrammot igényelünk egy évben. Ezen felül chips, liszt és fagyasztott krumpli formájában találkozunk leginkább a burgonyával, valamint igényli az ipar is (élesztő-, szeszgyártás). Ezen túlmenően exportálunk is egy kisebb mennyiséget (10-15 ezer tonna).
A helyzet tehát nem újkeletű. Magyarországon általában február közepéig tart ki a haza burgonyatermés. Amikor ez elfogy, akkor jellemzően francia és lengyel eredetű krumplit eszünk májusig. Június elejétől a korai, foszlós héjú hazai burgonyák is megjelennek a pultokon, és a magyar termés fokozatosan kiszorítja az importot.
Ami igazán újdonság volt idén, az az árak elszabadulása volt. Februárban 66 százalékkal volt drágább a burgonya az egy évvel azelőtti árszinthez képest. A helyzet mindenütt rossz Európában:
(az is 24 százalékkal zsugorodott a korábbi évhez mérten). Olyan, mintha Európa egy országnyi krumplitermést vesztített volna el a tavalyi szárazságban. A drágulás így valamennyi uniós országban bekövetkezett, hiszen nem akad egy olyan állam sem, amelyik olcsó importárut biztosíthatott volna a többiek számára.
Az árugrás tavaly nyáron következett be: