Mindenkit átvernek a boltokban - Így csalnak a mérlegek

agrarszektor.hu
Szabálytalanul mér minden ötödik élelmiszer-áruházlánc mérlege, míg a kisebb élelmiszerüzleteknél minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletszámolást a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrei. A hatóság szerint egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt. Sok helyen lejárt hitelességű mérlegekkel mérték az élelmiszereket, máshol a súlyokkal csaltak. Az NFH fokozott figyelemre kérte a fogyasztókat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban, és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg annál a vizsgálatnál, amelyet az NFH végzett el a közelmúltban. A hatóság országos szinten ellenőrizte az élelmiszerboltokban használt mérlegeket. Azt állapították meg, hogy egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérések miatt.

A többletszámolás oka a legtöbb esetben az volt, hogy a mérést végző alkalmazottak a termék tömegébe a csomagolóanyagot is belemérték. Ez pedig szabálytalan: az a kereskedő, aki így jár el, megtéveszti a vásárlókat. 

Előfordult, hogy kisebb súlypótló eszközzel trükköztek az üzletben, vagy a méréshez manipulált súlyt használtak. Volt olyan is, hogy a méréshez használt súly aljához rögzítettek egy érmét, de arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, így az másként billent és nem a valós értéket mutatta - hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi hatóság.

Az úgynevezett tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál minden esetben megvizsgálták a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét. Több száz üzletben fordult elő, hogy a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már régen lejárt. A szabálytalanság sok esetben az volt, hogy a vállalkozók nem voltak tisztában azzal: a mérlegeket 2 évente hitelesíteni kell. Olyan mérleg is akadt, amelynek a hitelesítése az ellenőrzés idején már 5 éve lejárt.

A legtöbb szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordult elő. A fogyasztóvédelmi hatóság arra kérte a fogyasztókat, jelezzék az eladóknak, ha hasonlókat tapasztalnak. Kérjék meg a boltosokat, nullázzák le a mérleget, miután a csomagolóanyagot rátették, vagy szólítsák fel a kereskedőket, hogy az előírásoknak megfelelően, a vásárlók számára is jól látható helyen végezzék a mérést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?