2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Élelmiszer

Most azzal vádolják Trumpot, hogy az amerikaiak egészségével játszik

Hatalmas veszélyeket látnak egyes amerikai élelmiszerbiztonsági szakértők abban, hogy Donald Trump kormánya kitolná azt a határidőt, amikortól az USA farmereinek kötelező vízteszteket kellene végezniük gazdaságaikban. A vízvizsgálatokat élelmiszerbiztonsági szempontok miatt írnák elő, ezért szakértők szerint a tesztek későbbi elrendelése komoly humánegészségügyi kockázatokat okozhat.
 
 

Arra köteleznék a farmokat az Egyesült Államokban, hogy a gazdaságaikban felhasznált víz összetevőire vonatkozó vízteszteket végezzenek. Szakértők ennek szükségességét azzal indokolják, hogy javuljon az élelmiszerbiztonság és a különböző élelmiszerek alapanyagai ne érintkezzenek szennyezett vízzel.

Ugyannakor az USA illetékes hatósága a közelmúltban azt javasolta, hogy e vizsgálatokat a farmokon csak 2022-2024-től kelljen elvégezni. Az indítvány szerint a vízvizsgálati követelményeket a legnagyobb gazdaságoknak 2022-től, a kisebb farmoknak 2023-2024-től kellene betartaniuk.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A www.thepacker.com szerint a határidő módosításával ért egyet a Trump adminisztráció is, de álláspontjával máris vitákat robbantott ki. A Trump-kormány támogatásának egyik fő oka az élelmiszeripari vállalkozások megnyugtatása, más vélemények szerint viszont a kabinet ezzel az amerikai fogyasztóknak ártana.

Az illetékes fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági szervezetek nem értenek egyet a javaslattal, és komoly kritikákkal illették azt. Szerintük a víztesztek csúszása az amerikaiak egészségét veszélyeztetheti és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot gerjeszthet. Joguk van tudni a fogyasztóknak, hogy öntözik-e például állati fekáliával szennyezett vízzel azokat az alapanyagokat, amelyekből az élelmiszerek készülnek, vagy szennyeződnek-e veszélyes fertőzéseket okozó kóli-baktériumokkal a mezőgazdasági termények - hangoztatják a viszgálatok előírásának elhalasztását kritizáló szervezetek.

Az élelmiszerfeldolgozók ezzel szemben üdvözölték a hírt, ugyanis a víztesztelési követelmények szerintük a gazdálkodásban nem biztosítanának elég rugalmasságot és jóval több munkát igényelnének. Az USA illetékes hatósága a viták láttán azt ígérte, hogy 2018 elején összehív egy "mezőgazdaság csúcstalálkozót” annak érdekében, hogy megvitassák a víztesztelésekkel kapcsolatos követelményeket és szabályozási kérdéseket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu