Most azzal vádolják Trumpot, hogy az amerikaiak egészségével játszik

agrarszektor.hu
Hatalmas veszélyeket látnak egyes amerikai élelmiszerbiztonsági szakértők abban, hogy Donald Trump kormánya kitolná azt a határidőt, amikortól az USA farmereinek kötelező vízteszteket kellene végezniük gazdaságaikban. A vízvizsgálatokat élelmiszerbiztonsági szempontok miatt írnák elő, ezért szakértők szerint a tesztek későbbi elrendelése komoly humánegészségügyi kockázatokat okozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Arra köteleznék a farmokat az Egyesült Államokban, hogy a gazdaságaikban felhasznált víz összetevőire vonatkozó vízteszteket végezzenek. Szakértők ennek szükségességét azzal indokolják, hogy javuljon az élelmiszerbiztonság és a különböző élelmiszerek alapanyagai ne érintkezzenek szennyezett vízzel.

Ugyannakor az USA illetékes hatósága a közelmúltban azt javasolta, hogy e vizsgálatokat a farmokon csak 2022-2024-től kelljen elvégezni. Az indítvány szerint a vízvizsgálati követelményeket a legnagyobb gazdaságoknak 2022-től, a kisebb farmoknak 2023-2024-től kellene betartaniuk.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A www.thepacker.com szerint a határidő módosításával ért egyet a Trump adminisztráció is, de álláspontjával máris vitákat robbantott ki. A Trump-kormány támogatásának egyik fő oka az élelmiszeripari vállalkozások megnyugtatása, más vélemények szerint viszont a kabinet ezzel az amerikai fogyasztóknak ártana.

Az illetékes fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági szervezetek nem értenek egyet a javaslattal, és komoly kritikákkal illették azt. Szerintük a víztesztek csúszása az amerikaiak egészségét veszélyeztetheti és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot gerjeszthet. Joguk van tudni a fogyasztóknak, hogy öntözik-e például állati fekáliával szennyezett vízzel azokat az alapanyagokat, amelyekből az élelmiszerek készülnek, vagy szennyeződnek-e veszélyes fertőzéseket okozó kóli-baktériumokkal a mezőgazdasági termények - hangoztatják a viszgálatok előírásának elhalasztását kritizáló szervezetek.

Az élelmiszerfeldolgozók ezzel szemben üdvözölték a hírt, ugyanis a víztesztelési követelmények szerintük a gazdálkodásban nem biztosítanának elég rugalmasságot és jóval több munkát igényelnének. Az USA illetékes hatósága a viták láttán azt ígérte, hogy 2018 elején összehív egy "mezőgazdaság csúcstalálkozót" annak érdekében, hogy megvitassák a víztesztelésekkel kapcsolatos követelményeket és szabályozási kérdéseket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?