Nagy a baj Belgiumban: rengeteg zöldségtől búcsút vehetnek a vásárlók

Nagy a baj Belgiumban: rengeteg zöldségtől búcsút vehetnek a vásárlók

agrarszektor.hu
Belgiumban látványosan érzékelhető a magas gázárak hatása a boltok zöldséges pultjain, ugyanis jelentősen visszaesett a belföldi áruk kínálata. Az országban az év első két hónapjában komoly visszaesést mutatott a belföldi hajtatott zöldségfélék mennyisége. A helyzet annyira súlyos, hogy a Boerenbond termelői szövetség már egy javaslatcsomagot is benyújtott a szövetségi kormánynak, amelyben különböző kedvezményeket kér a termelők számára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Belgiumban 2022 első két hónapjában komoly visszaesést mutatott a belföldi hajtatott zöldségfélék mennyisége: a vilt.be értesülései szerint januárban fürtös paradicsomból 30%-kal, gömbparadicsomból 56%-kal, uborkából pedig 26%-kal kevesebbet értékesítettek a nagykereskedőknek. Februárban még ennél is nagyobb csökkenés volt érzékelhető, mert az egy évvel korábbi, 2021-es havi mennyiségekhez képest a fürtös paradicsom kereskedelmi forgalomba került volumene 60%-os, a gömbparadicsomé 55%-os, míg az uborkáé 36%-os visszaesést mutatott - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Pieter van Oost, a Boerenbond termelői szövetség elnöke szerint a magas gázárak miatt a termelők egy része egyáltalán nem is állított be semmilyen kultúrát, így értelemszerű, hogy kevesebb zöldség jut el a piacra. A hajtató kertészetek között nagy különbségek vannak, mert egyesek még korábban hosszú távú szerződéseket kötöttek kedvező áron, mások szükségletük egy részét fix áras gázból tudják fedezni, és csak a fennmaradó hányadot kénytelenek spot áron megvásárolni. Az utóbbi években a földgáz ára nagyjából 20 euró/MWh körül ingadozott a spot piacon, míg 2022 első három hónapjában a 80-140 eurós sávban mozgott nagy kilengésekkel. Ez a hajtatott paradicsomtermesztés nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy míg egy nagyobb, modern üvegháznál a havi gázszámla 150 ezer euró körül alakult az utóbbi években, addig ugyanez a számla most felülről verdesi az egymillió eurót.

Már most is likviditási gondokkal küzd néhány cég, ezért a Boerenbond a gázszerződések újratárgyalását szeretné elérni az energiaszolgáltatókkal, illetve arra kéri a szolgáltatókat, hogy a gázszámla kifizetésének esetleges elmaradása esetén ne azonnal kapcsolja ki a gázt. Ahogy a szövetség elnöke fogalmazott, a csőd senkinek sem lenne jó ebben a helyzetben. A Boerenbond már egy javaslatcsomagot is benyújtott a szövetségi kormánynak, amelyben egyrészt az ÁFA-visszatérítés felgyorsítását javasolja (ez Belgiumban 3 hónapot vesz igénybe), másrészt az üvegházakra kivetett ingatlanadó befizetése alól kérnek átmeneti mentességet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03