2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Élelmiszer

Ne csak termeld, add is el: Hova tűntek az ízletes paradicsomok, eltűntek-e egyáltalán?

Ha a paradicsom itthon elérhető fajtáira gondolunk, nem sok jut eszünkbe. Pedig ez nem kellene, hogy így legyen, mert az egyik legszélesebb fajtaválasztékkal rendelkező zöldség, mind méret, szín és íz tekintetében.
 
 

A világon nagyjából 800 törzskönyvezett paradicsomfajtát tartanak számon, amely az állandó nemesítéseknek köszönhetően folyamatosan bővül. Így a legkülönfélébb ízvilágokkal találkozhatunk: a vízízű paradicsomtól kezdve a fűszeresig, színben a feketétől a sárgáig, méretben a kisszeműtől az egészen nagyokig.

De akkor itthon miért nem találkozunk ilyen paradicsom különlegességekkel?

Az elsődleges oka, hogy a hazai vásárlók konzervatívok, ugyanis ragaszkodnak az egyenletesen piros, gömbölyű paradicsomokhoz, azt gondolják, hogy csak ennek lehet igazán finom paradicsom íze. Pedig pont ez az egész évben kapható, vastag héjú fajta a legkevésbé ízletes.

A termelők gazdaságossági szempontjai is azt diktálják, hogy csak olyan fajtával foglalkozzanak, ami akár egész évben terem, ne csak egy nagyon rövid időszakban termővel. Ez a törekvés nem meglepő, hogy az íz rovására megy.

A különleges paradicsomok termesztése magasabb szaktudást és tőkét igényel, emiatt drágábbak is, az ár viszont a magyar vásárlók körében kulcsfontosságú tényező.

Ami a jövőbeli lehetőségeket illeti, körbe is értünk, hiszen amíg a magyar piacon nem lesz igény és kereslet a drágább, különlegesebb, ízletesebb paradicsomra, addig a termelők sem mozdulnak el a megszokott gömb, cherry és koktél fajtáktól. A szélesebb körben elérhető fajtákat tekintve így nem várható változás, a kistermelők körében azonban érdemes szétnézni és megismerkedni a paradicsom valódi arcával.

Írta: Farkas Anita – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu