2020. október 1. csütörtök Malvin

Hírek - Élelmiszer

Negyedannyi krumplit eszünk, mint a háború után, mégsincs belőle elég

A magyar burgonyatermőterület a második világháború végén érte el csúcspontját több mint 3 millió hektárral. Ma ennek a területnek a törtrészén termelünk krumplit. Az elmúlt 70 évben ötszörösére emelkedett az egy hektáron elérhető hozam, miközben negyedére csökkent az egy főre eső krumplifogyasztás. Mindez nem elég ahhoz, hogy ebből az alapélelmiszerből önellátóak legyünk.
 
 

A világháború után még 3 millió hektárt tett ki a hazai burgonyatermőterület, majd ez jó két évtizeden át 200-240 ezer hektár körüli méretben stabilizálódott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Majd 1965 és 1975 között megfeleződött a területe, elérve a 100 ezer hektárt, ma pedig mindössze 14,6 ezer hektárt foglal el ez a fontos étkezési növény.  A krumpli egy hektárról betakarítható hozama eközben az 1945-ben jellemző 5 tonnáról 25 tonnára emelkedett. A termelésünk összességében így is 15 millió tonnáról 365 ezer tonnára csökkent. A korábbi mennyiség alig 2,5 százalékát vagyunk képesek megtermelni most. Idén a burgonya kezdeti fejlődése az aszályos időszakra tevődött, ezért a szokásosnál is alacsonyabbak a hozamok.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


Már csak negyedannyi krumplit eszünk

Ezzel együtt a magyarországi fogyasztás 75-80 százalékát fedezi a hazai termés, hiszen ma fejenként és évente átlagosan csak 25-30 kg burgonyát fogyasztunk el, szemben  a korábbi 100-120 kilogrammal. Az elmúlt években 22-28 ezer tonna volt az import étkezési burgonya mennyisége. A legnagyobb tételben Franciaországból, Hollandiából és Szlovákiából vásároltunk. A burgonyaexport 5-10 ezer tonna, elsősorban Romániába és Csehországba irányul. Mindemellett nagyon magas a késztermékek behozatala. A feldolgozott, fogyasztásra előkészített, fagyasztott késztermékből 40-46 ezer tonnát importálunk, a legtöbbet Hollandiából és Lengyelországból. Érdekes módon a 10 ezer tonna körüli ilyen exportunk nagy része is Hollandiába és Lengyelországba megy - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) burgonyakörképében.

A kényelem győz: a hámozásra váró krumpli alulmarad a konyhakész tésztával szemben

Feldolgozóipar híján

Az egész éves kínálati pozíciónak a megfelelő tárolókapacitás az alapja, ez fejlesztésre szorul a szektorban, ahogy az öntözési háttér is. A NAK szerint örvendetes lenne a félkész termékek jelenlegi 3-5 százalékot képviselő arányát jelentősen növelni, és a fogyasztás élénkítéséhez a burgonya ágazatban is szükség van a közösségi marketingre, valamint elengedhetetlenek a termelői együttműködések, a közös termelésszervezés és értékesítés. Ez nem csak az árak ingadozását segítené mérsékelni, hanem a közös feldolgozás felé is vezethetne. Az erős feldolgozóipar hiányát nagyon megszenvedi az ágazat.

A piac tisztítása terén eredményes volt a szaktárca 2016. évi intézkedése, amely rendeleti szinten szigorította az étkezési burgonya forgalomba hozatali szabályait. Eszerint csak olyan étkezési burgonya kerülhet kereskedelemi forgalomba, amely ép, nincs eltávolított része, nem hiányos, tiszta és kemény, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél. Az előrecsomagolt és ömlesztett áru is csak azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héj- és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat. A csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, a származási országot, valamint a burgonya főzési típusát.

A burgonya egyedileg nem azonosítható, gyorsan forgó tömegcikk, emiatt alanya számos visszaélésnek, illegális beszerzésnek és kereskedelemnek. Ugyanakkor az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) nagymértékben kiszűrte a korábban jellemző illegális burgonyaszállítmányokat. Az ágazatot segíti továbbá, hogy 2017-től a burgonyatermelés is részesülhet a zöldségnövények termeléshez kötött támogatásából.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu