Ezt okozta a durva aszály - Rövidebb lesz a sültkrumpli

agrarszektor.hu
Három centiméterrel rövidebbek lesznek idén a belga és a brit sültkrumplik az eddig megszokott 8-9 centiméteres hossz helyett. A burgonyagumók látványos csökkenésének az az oka, hogy több mint 40 éve nem látott szárazság sújtotta a két országot, ami nem csak a méretre, de a terméshozamokra is rányomta a bélyegét.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Nagy-Britanniában az idei volt a legmelegebb és legszárazabb nyár 1976 óta, a forróság pedig a burgonyatermelők számára okozta a legnagyobb problémát - írja a www.telegraph.co.uk. A csapadékhiány egész Észak-Európában problémát okozott, a burgonya terméshozama ugyanis 20 százalékkal kevesebb lett idén. 

Jön a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! Az év egyik legnagyobb agráreseményén kiemelt téma lesz többek között a kertészeti ágazat helyzetértékelése, valamint a 2018-as év tapasztalatai. Szó lesz arról, mire számíthatnak a kertészeti ágazat szereplői 2019-ben, és mennyire volt felemás az ágazat éve a szélsőséges időjárás miatt. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A szárazság miatt idén sokkal kisebb burgonyagumók termettek Nagy-Britanniában és Belgiumban egyaránt, ami azt eredményezheti, hogy az eddig megszokott 8-9 centiméter hosszú sültkrumplik helyett 3 centiméterrel kisebbek kerülnek majd a boltokba. A chipsek mérete is csökkenhet idén, a száraz talajok miatt ugyanis a krumplik eddigi 50 milliméteres átmérője is kisebb lesz. 

Belgiumban 25 százalékkal csökkent idén a burgonya terméshozama a tavalyihoz képest, pedig a belgák a világ egyik legnagyobb fagyasztott burgonyatermék exportőrei, és évente 2,3 millió tonna fagyasztott krumplit értékesítenek a külpiacokon. Az egyik legnagyobb vásárló éppen Nagy-Britannia, ahol évente 1,75 millió tonna fagyasztott sültkrumpli fogy el, és az egy főre eső fogyasztás eléri a 100 kilogrammot is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?