2022. május 18. szerda Erik, Alexandra

Hírek - Élelmiszer

"Ócsítaná" az importélelmiszert Brüsszel

Nem tetszik az Európai Bizottságnak, hogy azonos feltételekkel forgalmazzuk az import élelmiszert és a magyart. Szerintük ezzel fékezzük az áruk szabad mozgását. Két hónapunk van rá, hogy elgördítsük az akadályokat az import elől.
 
 

2009-ben hozták meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tisztességtelen forgalmazásának tilalmáról szóló törvényt. A célja az volt, hogy csökkentse a beszállítók kiszolgáltatottságát a nagy áruházláncokkal szemben. A kormány azóta egyéb intézkedésekkel is tisztította a piacot, könnyítette a tisztességes termelők dolgát. Ide sorolhatók az Elektronikus Közúti Áruellenőrzés vagy az áfacsökkentések, de fontos lépés volt azt is tisztázni, hogy mi számít hazai terméknek. (A "magyar", a "hazai" és a"hazai feldolgozású" termékek elkülönítése ebben a rendeletben olvasható.)

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Mostanra elértük azt a kormányzati célt, hogy a hazai és az importtermékek  aránya 80-20 százalék a polcokon. Ez pedig rontja a külföldi beszállítók értékesítési esélyeit, amit szóvá is tettek Brüsszelben. Az uniós bürokrácia malmai lassan őrölnek, de most egy lépéssel közelebb kerültünk a szankciókhoz. Az Európai Bizottság szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztethetők össze az uniós joggal, mert akadályozzák az áruk szabad mozgását. Ezért 2017 februárjában a bizottság felszólító levél útján megindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Az indokolással ellátott vélemény kézhezvételétől számított két hónapon belül Magyarországnak orvosolnia kell a "jogsértést". Ha ezt nem teszi meg, akkor a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!