2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Élelmiszer

"Ócsítaná" az importélelmiszert Brüsszel

Nem tetszik az Európai Bizottságnak, hogy azonos feltételekkel forgalmazzuk az import élelmiszert és a magyart. Szerintük ezzel fékezzük az áruk szabad mozgását. Két hónapunk van rá, hogy elgördítsük az akadályokat az import elől.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

2009-ben hozták meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tisztességtelen forgalmazásának tilalmáról szóló törvényt. A célja az volt, hogy csökkentse a beszállítók kiszolgáltatottságát a nagy áruházláncokkal szemben. A kormány azóta egyéb intézkedésekkel is tisztította a piacot, könnyítette a tisztességes termelők dolgát. Ide sorolhatók az Elektronikus Közúti Áruellenőrzés vagy az áfacsökkentések, de fontos lépés volt azt is tisztázni, hogy mi számít hazai terméknek. (A "magyar", a "hazai" és a"hazai feldolgozású" termékek elkülönítése ebben a rendeletben olvasható.)

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Mostanra elértük azt a kormányzati célt, hogy a hazai és az importtermékek  aránya 80-20 százalék a polcokon. Ez pedig rontja a külföldi beszállítók értékesítési esélyeit, amit szóvá is tettek Brüsszelben. Az uniós bürokrácia malmai lassan őrölnek, de most egy lépéssel közelebb kerültünk a szankciókhoz. Az Európai Bizottság szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztethetők össze az uniós joggal, mert akadályozzák az áruk szabad mozgását. Ezért 2017 februárjában a bizottság felszólító levél útján megindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Az indokolással ellátott vélemény kézhezvételétől számított két hónapon belül Magyarországnak orvosolnia kell a "jogsértést". Ha ezt nem teszi meg, akkor a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu