Származási hely: EU?

agrarszektor.hu
Nem téveszthetik meg többé a vásárlókat az Európai Unió piacán forgalmazott áruk gyártói - adta hírül a Magyar Idők. Az Európai Bizottság végrehajtási rendelete szerint az áru csomagolásán azt is fel kell tüntetni, hogy a fő összetevője honnan származik. A kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba. A hátáridőig egyre több csomagoláson láthatunk majd egyre pontosabb megnevezéseket, nemcsak az "EU" megjelölést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A június elsejétől hatályos rendelet értelmében az elsődleges összetevő származását kötelezően fel kell tüntetniük a gyártóknak. Így ezentúl a tudatos fogyasztók megalapozottabb döntéseket hozhatnak a vásárláskor. Különösen fontos a jelölés, ha a címke egésze egyébként más származási helyet sugall, mint ahonnan a termék fő összetevője egyébként származik. Ugyanez az előírás vonatkozik arra az esetre is, amikor nem írásos formában adják meg az élelmiszer eredetének helyét, hanem ­például egy szimbólumot vagy ábrát használnak erre a célra.

A csomagoláson továbbra is szerepelhet az EU vagy EU-n kívüli megnevezés, de megtévesztésre alkalmas esetekben a fő alkotóelem származási országát, régióját, térségét is egyértelműen, tényszerűen kell jelölni rajta. Egy könnyítést is tartalmaz a szabályozás: a gyártó eltekinthet a fő összetevő származási helyének konkrét megnevezésétől, de ha ez más, mint a gyártás helye, akkor legalább azt a tényt jeleznie kell a csomagoláson, hogy a termék fő alapanyaga nem az élelmiszer eredetének helyéről származik.

Bár a rendelkezés már hatályos, a kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba, ekkortól kezdve ezen szabályokat figyelembe véve dobhatják piacra termékeiket az élelmiszer-feldolgozók. A jelölésnek könnyen láthatónak, jól olvashatónak és adott esetben letörölhetetlennek kell lennie. A jelölés betűméretét - a csomagolás méretétől függően - szintén meghatározták, az információnak pedig ugyanabban a látómezőben kell lennie, ahol az áru származási helyét jelöli a gyártó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02