2019. június 18. kedd Arnold, Levente

Hírek - Élelmiszer

Származási hely: EU?

Nem téveszthetik meg többé a vásárlókat az Európai Unió piacán forgalmazott áruk gyártói - adta hírül a Magyar Idők. Az Európai Bizottság végrehajtási rendelete szerint az áru csomagolásán azt is fel kell tüntetni, hogy a fő összetevője honnan származik. A kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba. A hátáridőig egyre több csomagoláson láthatunk majd egyre pontosabb megnevezéseket, nemcsak az "EU" megjelölést.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A június elsejétől hatályos rendelet értelmében az elsődleges összetevő származását kötelezően fel kell tüntetniük a gyártóknak. Így ezentúl a tudatos fogyasztók megalapozottabb döntéseket hozhatnak a vásárláskor. Különösen fontos a jelölés, ha a címke egésze egyébként más származási helyet sugall, mint ahonnan a termék fő összetevője egyébként származik. Ugyanez az előírás vonatkozik arra az esetre is, amikor nem írásos formában adják meg az élelmiszer eredetének helyét, hanem ­például egy szimbólumot vagy ábrát használnak erre a célra.

Tudta? A Boci csoki Csehországból származik (Fotó: bohemlelek.blogspot.com)

A csomagoláson továbbra is szerepelhet az EU vagy EU-n kívüli megnevezés, de megtévesztésre alkalmas esetekben a fő alkotóelem származási országát, régióját, térségét is egyértelműen, tényszerűen kell jelölni rajta. Egy könnyítést is tartalmaz a szabályozás: a gyártó eltekinthet a fő összetevő származási helyének konkrét megnevezésétől, de ha ez más, mint a gyártás helye, akkor legalább azt a tényt jeleznie kell a csomagoláson, hogy a termék fő alapanyaga nem az élelmiszer eredetének helyéről származik.

Bár a rendelkezés már hatályos, a kötelezettség csak 2020 április elsejétől lép hatályba, ekkortól kezdve ezen szabályokat figyelembe véve dobhatják piacra termékeiket az élelmiszer-feldolgozók. A jelölésnek könnyen láthatónak, jól olvashatónak és adott esetben letörölhetetlennek kell lennie. A jelölés betűméretét - a csomagolás méretétől függően - szintén meghatározták, az információnak pedig ugyanabban a látómezőben kell lennie, ahol az áru származási helyét jelöli a gyártó.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu