Tervezéstől a komplex kivitelezésig: Clasman Csoport

Tervezéstől a komplex kivitelezésig: Clasman Csoport (x)

agrarszektor.hu
A 10 éve alapított, száz százalékban magyar tulajdonú Clasman Csoport megalakulása óta folyamatosan részt vesz ipari létesítmények, technológiai csőhálózatok, acélszerkezetek, valamint rozsdamentes és szénacél berendezések gyártási, szerelési; valamint olajipari és élelmiszeripari létesítmények teljeskörű tervezési- és kivitelezési munkáiban. A vállalat két tulajdonosa Mendi Tamás és Pintér Attila.
Mendi Tamás és Pintér Attila

Mendi Tamással beszélgettünk.

Az elmúlt 10 évben, mióta a Clasman megalakult, milyen technológiai átalakuláson ment keresztül az iparág

Azt látjuk, hogy az automatizálás és az informatika egyre nagyobb szerepet kap a versenyképesség terén. Az ipar 4.0 elterjedésével egyre több cég tűzi ki célul a versenyképes és fenntartható gyártást.Tudtuk, hogy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy biztosítani tudjuk mindazt a vevőinknek, amit elvárnak cégünktől amellett, hogy gyártunk és szerelünk. Gondolok itt a minőségirányításra, a minőségellenőrzésre, a dokumentációkezelésre. Természetesen nekünk is fontos volt, hogy a projektek hatékonyan és nyomonkövethetően, átláthatóan működjenek. Folyamatosan fejlesztünk, informatikai rendszerünket és gyártástechnológiánkat is a kor elvárásaihoz igazítjuk. Mi tudjuk, hogyan működnek a multik és ezt ötvöztük a "kis céges" rugalmasságunkkal. Magyarországon is az látszik, hogy azok a cégek tudnak iparági vezetőkké válni, ahol folyamatosan jelen van az innováció, kutatás-fejlesztés. Folyamatosan fejlesztjük termékeinket a piaci igényekhez igazodva, és azon túl is. Szeretnénk a jövőben felmerülő kihívásokra előre felkészülni, ezért folyamatos K+F tevékenységet végzünk az Óbudai Egyetem bevonásával, és kutató, fejlesztő mérnök partnereink közreműködésével.

A koronavírus-járvány mennyire alakította át az Önök piacát? Érezhető visszaesés a megrendelésekben

Szerencsére elég korán felismertük a veszélyt. Még Európában nem volt jelen a járvány, csak a kínai híreket hallottuk, amikor mi már úgy döntöttünk, hogy komolyabb készleteket szerzünk be, tartva az alapanyag ellátás akadozásától, esetleges leállásától. Megfontolt üzletpolitikánk és cégünk stabil háttere lehetőséget adott, hogy komolyabb készleteket raktározzunk el, így biztosítva a folyamatos termelést. Az elmúlt néhány hónapban azért látszik az iparágban jelentkező visszaesés. Kialakult az szegmensben egy üzleti bizonytalanság. Most csak azok a cégek tudnak talpon maradni, akik jól és gyorsan reagálnak ezekre a változásokra. Minden helyzetben, de a jelenlegiben kiemelten fontosnak tarjuk meglévő vevőink maximális elégedettsége mellett új megrendelők megnyerését is. Jelen helyzetben még jobban felértékelődik a marketing szerepe, ezért mi is nagyobb hangsúlyt fektetünk az értékesítésre, és az azt támogató marketingre.

Milyen hatásai lesznek az iparágára a járványnak?

A gazdaság több ágazatában is komoly gondokat okozott a koronavírus járvány. A fémipart sem kerülte el, és ennek várhatóan hosszú távú következményei lesznek. Sokan vannak, akik csak optimális helyzetben tudnak jól működni, de a nehéz időszakokra nincsenek megoldásaik. Minden válságot egy fellendülés követ. Azok a cégek, akiknek sikerül jól átvészelniük ezt az időszakot, a válság után előnyben lesznek a többiekkel szemben. Egy ilyen helyzet nagy lehetőség azoknak a cégeknek, akik tudatosan készülnek erre. Mi nem csak tüzet oltunk, határozottan készülünk erre!

A koronavírus miatti iparági hatások miatt, hogy látja a munkavállalók helyzetét?

A piacon várható termeléskiesés miatt sok vállalat kényszerül leépíteni munkavállalóit. A kormányzat munkahelymegtartó programja segítség lehet azoknak a vállalatoknak, akik elvesztették megrendeléseiket. Eddig mi ezzel a lehetőséggel nem éltünk, de szükség esetén a versenyképességünk megtartása érdekében lehet, hogy élni fogunk vele. A dolgozóinkat nagyra becsüljük, fontosnak tartjuk szakértelmüket, ami a sikerünk alapja. Mindig nagyon fontos, de a jelenlegi helyzetben még sokkal jobban felértékelődik a dolgozóink egészsége. Természetesen mi is bevezettük a szükséges óvintézkedéseket, melyeket szigorúan be is tartatunk a munkatársainkkal. Azt tapasztaljuk, hogy lecsökkent a fluktuáció, de tartunk attól, hogy egy fertőzés esetén a dolgozói lojalitás megváltozhat. Mindent elkövetünk a munkahelyek megőrzése érdekében, intenzíven dolgozunk cégünk stabilitásának megtartásán, úgy gondoljuk, hogy kollégáink látják ezt, és ez növeli a biztonságérzetüket. Összességében úgy véljük, hogy jelen helyzetben cégünk egy csapatként dolgozik a siker érdekében. A közös, jól fokuszált cél összekovácsol és erősebbé tesz bennünket.

A vírus idején felértékelődnek az élelmiszeripari tevékenységek, a hazai feldolgozóipar. Önök beszállítók a hazai nagyvállalatoknak?

Jelentős a tartálygyártó kapacitásunk, mellyel élelmiszeripari feldolgozó vállalatokat szolgálunk ki. A Clasman csoport tulajdonában lévő ATTA Indulstrial Service Kft-t a piaci igényeknek megfelelően élelmiszeripari generálkivitelezésre specializálódott, és főleg borászatoknak szállítunk megoldásokat. A borászatoknak saját terméket fejlesztünk, amit saját márkanéven forgalmazunk. A folyamatos gyártás miatt nagyon rövid határidővel szolgáljuk ki megrendelőinket Segítjük őket komplett beruházásaik megvalósításában: a pályázatírásban, tervezésben, projektmenedzsmentben, és a teljeskörű kivitelezésben. Emellett kereskedelmi és szolgáltató tevékenységünkkel segítünk partnereinknek élelmiszeripari gépek és berendezések beszerzésében és telepítésében, technológiai csővezetékrendszerek gyártásában szerelésében, karbantartásában. Úgy látom, a piacon kevés olyan cég van jelen, ahol a projekt teljeskörű lebonyolítását egy kézben lehet kezelni úgy, hogy nagy gyakorlatuk van az adott iparágban, pl. élelmiszeripar. Mi előnyös helyzetben vagyunk, hiszen több olyan munkatársunk is van, aki évtizedes gyakorlattal rendelkezik élelmiszeripari projektekben. 

Hogyan tervezik a jövőjüket?

Folyamatosan követjük az iparági trendeket és vizsgáljuk új technológiák, új termékek bevezetésének a lehetőségét. Célunk, hogy fenntartható értékeket teremtsünk, vevőinknek egyszerre nyújtsunk termékeket és komplex, értékteremtő szolgáltatásokat. Több olyan kutatás-fejlesztési projektben is részt veszünk, ahol olyan termék jöhet létre, amelynek a piaci bevezetése a következő években meghatározó feladat lesz cégünk életében. A folyamatos kapacitásbővítés következő lépéseként a Clasman csoport a közeljövőben komolyabb tőkebevonásra készül. Nemzetközi szinten kívánjuk bővíteni piacainkat, ennek megfelelően a megnövekedett igényre készülve tervezzük gyárunk gyártókapacitásait bővíteni.

https://clasman.hu/ 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?