2021. április 10. szombat Zsolt

Hírek - Élelmiszer

Tessék! - Most erről állítják, hogy rákkeltő

A szívroham, az időskori elbutulás és a rák is összefüggésbe hozható azokkal az anyagokkal, amelyek növényi olajok hevítésénél szabadulnak fel. Sokáig azt tartották, hogy a telítetlen növényis zsírsavak egészségesebbek, mint a telített, állati eredetűek, most viszont egyes kutatók szerint jobb például vajban és zsírban sütni.
 
 

Egy tanulmány azt támasztja alá, hogy károsabb napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban és zsírban – írja az index. Amikor a növényi olajok felmelegednek, olyan mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek rákot okozhatnak. Most egyes kutatók azt ajánlják az embereknek, hogy vajat vagy zsírt használjanak a sütéshez, de jók lehetnek más növényi olajok is, mint például az olíva- vagy a kókuszolaj.

Sokáig azt tartották, hogy a növényi telítetlen zsírsavak egészségesebbek, mint a telített, állati eredetű zsírsavak. Most viszont a szakemberek azt szúrták ki, hogy a növényi olajak hevítésénél olyan aldehidek szabadulnak fel, amelyek komoly betegségek kialakulásához köthetők, mint a szívroham, az időskori elbutulás vagy épp a rák.

A leicesteri De Montfort University kutatói azt állítják, hogy például a növényi olajban sült fish and chips 100-200-szor annyi aldehidet tartalmaz, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi határérték. Mint ismert, nemrég az is valóságos piaci sokkot okozott, hogy a WHO rákkutató szervezete azt állította: a vörös húsoknak is komoly szerepük lehet a rák kialakulásában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu