Trump miatt disznóháború robbanhat ki USA és Kína között

agrarszektor.hu
Jelentősen növelné az Amerikai Egyesült Államokból érkező sertéshúsokra vonatkozó vámokat Kína. Ennek oka Donald Trump amerikai elnök közelmúltbeli bejelentése, amely szerint az USA emelné a Kínából érkező acélra és alumíniumra kivetett vámokat. A kínai "válasz szankcióival" újabb lehetőségek nyílhatnának az európai sertéshús-exportőrök előtt, bár az ázsiai országban jelenleg nagyon alacsonyak a sertéshúsárak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A napokban jelentette be a kínai kormány, hogy 25 százalékos vámot róna ki az USA-ból érkező sertéshúsokra. A tarifákkal kapcsolatos kínai fenyegetés válasz a Donald Trump által nemrég bejelentett tervezetre, miszerint az USA növelni kívánja a vámokat a kínai acélra és alumíniumra. Peking retorzióként további 15 százalékos vámmal sújtana más amerikai élelmiszertermékeket is, például az aszalt gyümölcsöket és a bort.

Egyes vélemények szerint a Kína és az USA közötti vám- és kereskedelmi háború jelentős piaci lehetőségeket teremthet az európai sertéshús-exportőrök számára. Az utóbbi két évben Kína, amely a világ egyik legnagyobb húsfelvásárlójának számít, már nagymértékben növelte európai húskészítmény-behozatalát. Ebben szerepet játszott az is, hogy az embargó miatt az Európai Unió  sertésszektora komoly piacot vesztett Oroszországban.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ugyanakkor Kínában a nagyüzemi sertéstelepek gyors bővülése jelentősen növelte az ország sertéshúsellátását, illetve csökkentette a termelési költségeket is. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a kínai sertéshús ára jelenleg 1,58 dollár kilogrammonként, ami az utóbbi négy évben a legalacsonyabbnak számít. A termelés felfutása és az árak ilyen mértékű romlása miatt szakértők szerint akár 30 százalékkal is visszaeshet az ázsiai ország sertéshúsbehozatala 2018-ban.

Kína ennek ellenére továbbra is fontos szerepet tölthet be a globális sertéshúspiacon. Ha növekedne az USA-ból érkező sertéshúsok vámja, ottani nyiatkozatok szerint a kínai importőrök inkább Németország és Dánia felé fordulnának. Az amerikai sertéshúsok exportja Kínába összesen 1,16 milliárd dollárt tett ki 2017-ben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02