2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Hírek - Élelmiszer

Trump miatt disznóháború robbanhat ki USA és Kína között

Jelentősen növelné az Amerikai Egyesült Államokból érkező sertéshúsokra vonatkozó vámokat Kína. Ennek oka Donald Trump amerikai elnök közelmúltbeli bejelentése, amely szerint az USA emelné a Kínából érkező acélra és alumíniumra kivetett vámokat. A kínai "válasz szankcióival" újabb lehetőségek nyílhatnának az európai sertéshús-exportőrök előtt, bár az ázsiai országban jelenleg nagyon alacsonyak a sertéshúsárak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A napokban jelentette be a kínai kormány, hogy 25 százalékos vámot róna ki az USA-ból érkező sertéshúsokra. A tarifákkal kapcsolatos kínai fenyegetés válasz a Donald Trump által nemrég bejelentett tervezetre, miszerint az USA növelni kívánja a vámokat a kínai acélra és alumíniumra. Peking retorzióként további 15 százalékos vámmal sújtana más amerikai élelmiszertermékeket is, például az aszalt gyümölcsöket és a bort.

Egyes vélemények szerint a Kína és az USA közötti vám- és kereskedelmi háború jelentős piaci lehetőségeket teremthet az európai sertéshús-exportőrök számára. Az utóbbi két évben Kína, amely a világ egyik legnagyobb húsfelvásárlójának számít, már nagymértékben növelte európai húskészítmény-behozatalát. Ebben szerepet játszott az is, hogy az embargó miatt az Európai Unió  sertésszektora komoly piacot vesztett Oroszországban.


Ugyanakkor Kínában a nagyüzemi sertéstelepek gyors bővülése jelentősen növelte az ország sertéshúsellátását, illetve csökkentette a termelési költségeket is. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a kínai sertéshús ára jelenleg 1,58 dollár kilogrammonként, ami az utóbbi négy évben a legalacsonyabbnak számít. A termelés felfutása és az árak ilyen mértékű romlása miatt szakértők szerint akár 30 százalékkal is visszaeshet az ázsiai ország sertéshúsbehozatala 2018-ban.

Kína ennek ellenére továbbra is fontos szerepet tölthet be a globális sertéshúspiacon. Ha növekedne az USA-ból érkező sertéshúsok vámja, ottani nyiatkozatok szerint a kínai importőrök inkább Németország és Dánia felé fordulnának. Az amerikai sertéshúsok exportja Kínába összesen 1,16 milliárd dollárt tett ki 2017-ben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu