2020. július 16. csütörtök Valter

Hírek - Élelmiszer

Uniós forrásokból épülhetnek a víztározók

A 2014-2020-as költségvetési időszakban uniós forrásokra támaszkodva megépíthető lenne az a víztározó kapacitás, mellyel jelentős mértékben kivédhetővé válnának az idei évhez hasonló aszálykárok – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Tisza-tavi polgármesterek találkozóján.
 
 

Magyarországon 400 millió köbméterrel kellene növelni a tározókapacitást, középtávon 120 tározó megépítésének, vagy bővítésének van realitása, hozzávetőlegesen 46 milliárd forintból. A fejlesztések által a jelenlegi 100 ezer hektárnyi öntözött mezőgazdasági terület nagyságát 15-20 év alatt 2 millió hektárra lehetne növelni. A saját erőt és az állami önrészt a következő uniós költségvetési időszakban a Magyarország által elnyerhető közösségi források egészíthetik ki, köszönhetően az egyre inkább környezetvédelmi irányultságot vevő közös uniós agrárpolitikának (KAP). Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az innováció területén benyújtandó pályázatok útján számszerűsítve uniós szinten 281 milliárd, illetve 89 milliárd eurós forrásbázis válik majd elérhetővé.

Fazekas Sándor arra is emlékeztette a jelenlévőket, hogy a kormány elfogadta a nemzeti vízgazdálkodási, öntözési és aszálykezelési stratégiáról szóló előterjesztést, mely értelmében jövő év közepére kell elkészíteni egy olyan átfogó szakmai anyagot, mely már a konkrét cselekvési tervet és pontos költségeket is tartalmaz.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu