2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Élelmiszer

Válaszok a kérdéseinkre: A Kadarka titka

A Kadarka, ősi szőlőfajtánk igazi túlélő, önbecsülése visszatérőben, a borászoknak pedig a legnagyobb kihívást jelentheti!
 
 

Eredetéről többféle teória is létezik, talán az egyik legigazolhatóbb elmélet az, hogy a Balkánról származik és a török seregek elől menekülő rácok hozták be az országba magukkal. Hazánkban gyorsan elterjedt, a 19. század közepén már szinte minden borvidékünkön termesztették. A Trianon előtti Magyarország szőlőültetvényének 60%-át tette ki. Legismertebb termőhelye Szekszárd, Eger, Villány környéke és a Ménesi borvidék, a legrégebbi ültetvényeket pedig a Dél-Alföldön találjuk. A filoxériavész idején a homoki szőlők telepítése fejlődött. A háború előtti időszakban a Bikavér elmaradhatatlan alkotórésze volt, sőt akkoriban népszerű borital volt, Krúdy Gyula tudna mesélni róla.

A szocializmus idején azonban tömegtermeléssé vált, nem is hinnénk, hogy több mint 40 ezer hektáron termesztették. A cél a minél nagyobb mennyiség volt, a minőség rovására - rossz emlékeink pedig beidegződtek, érthető okból. A rendszerváltás után kinyílt számunkra a világ, meghódított minket Bordeaux, Friuli, Toszkána, Katalónia és a világpiac legelterjedtebb fajtái kerültek előtérbe. Ezt megértve nem is csodálkozunk azon, hogy mára kuriózummá vált. Mindössze pár száz hektár területe maradt fenn, de a jövő mégis ígéretesnek tűnik.

Az elmúlt évtized folyamán a családi tradíciót követő, hagyománytisztelő borászok gondoskodásának, kitartásának köszönhetően kezdi visszaszerezni a bizalmat. A szőlő kiválóan alkalmazkodik, szívós, edzett és szabadságszerető. Szakmai tapasztalatok alapján, nehezen tűri a kordonra kényszerítést, igazán csak a hagyományos tőkeformákon terem minőséget, optimális időben történő szüretelés mellett.

Büszke szőlőfajta, nem adja magát könnyen, így tökéletes célpont a kihívást kereső borászok körében! Szerencsére sokan örvendenek annak, hogy a Kadarka visszatért a köztudatba és egyre nagyobb szerephez jut a hazai fogyasztás terén is, hiszen tökéletes társasági bor. Könnyed, üde és az egyik legizgalmasabb fajta. Rendkívül sokoldalú, kiemelkedő évjáratokban egészen különleges tud lenni és egyben a paprikás ételek legjobb kiegészítője.

Összehasonlítani vétek más fajtával, nincs is rá szükségünk, csak legyünk nyitottak, keressük a minőségben előállított Kadarkát és kóstoljuk bátran!

A titok a borban rejlik :)

Írta: Bozó Adrienn, Takarékbank Agrárcentrum

Felhasznált forrás: XX. Szőlészeti és Borászati konferencia: Kadarka - Régen és most

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu