Válaszok a kérdéseinkre: A Kadarka titka

Válaszok a kérdéseinkre: A Kadarka titka

Takarék Agrár24
A Kadarka, ősi szőlőfajtánk igazi túlélő, önbecsülése visszatérőben, a borászoknak pedig a legnagyobb kihívást jelentheti!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Eredetéről többféle teória is létezik, talán az egyik legigazolhatóbb elmélet az, hogy a Balkánról származik és a török seregek elől menekülő rácok hozták be az országba magukkal. Hazánkban gyorsan elterjedt, a 19. század közepén már szinte minden borvidékünkön termesztették. A Trianon előtti Magyarország szőlőültetvényének 60%-át tette ki. Legismertebb termőhelye Szekszárd, Eger, Villány környéke és a Ménesi borvidék, a legrégebbi ültetvényeket pedig a Dél-Alföldön találjuk. A filoxériavész idején a homoki szőlők telepítése fejlődött. A háború előtti időszakban a Bikavér elmaradhatatlan alkotórésze volt, sőt akkoriban népszerű borital volt, Krúdy Gyula tudna mesélni róla.

A szocializmus idején azonban tömegtermeléssé vált, nem is hinnénk, hogy több mint 40 ezer hektáron termesztették. A cél a minél nagyobb mennyiség volt, a minőség rovására - rossz emlékeink pedig beidegződtek, érthető okból. A rendszerváltás után kinyílt számunkra a világ, meghódított minket Bordeaux, Friuli, Toszkána, Katalónia és a világpiac legelterjedtebb fajtái kerültek előtérbe. Ezt megértve nem is csodálkozunk azon, hogy mára kuriózummá vált. Mindössze pár száz hektár területe maradt fenn, de a jövő mégis ígéretesnek tűnik.

Az elmúlt évtized folyamán a családi tradíciót követő, hagyománytisztelő borászok gondoskodásának, kitartásának köszönhetően kezdi visszaszerezni a bizalmat. A szőlő kiválóan alkalmazkodik, szívós, edzett és szabadságszerető. Szakmai tapasztalatok alapján, nehezen tűri a kordonra kényszerítést, igazán csak a hagyományos tőkeformákon terem minőséget, optimális időben történő szüretelés mellett.

Büszke szőlőfajta, nem adja magát könnyen, így tökéletes célpont a kihívást kereső borászok körében! Szerencsére sokan örvendenek annak, hogy a Kadarka visszatért a köztudatba és egyre nagyobb szerephez jut a hazai fogyasztás terén is, hiszen tökéletes társasági bor. Könnyed, üde és az egyik legizgalmasabb fajta. Rendkívül sokoldalú, kiemelkedő évjáratokban egészen különleges tud lenni és egyben a paprikás ételek legjobb kiegészítője.

Összehasonlítani vétek más fajtával, nincs is rá szükségünk, csak legyünk nyitottak, keressük a minőségben előállított Kadarkát és kóstoljuk bátran!

A titok a borban rejlik :)

Írta: Bozó Adrienn, Takarékbank Agrárcentrum

Felhasznált forrás: XX. Szőlészeti és Borászati konferencia: Kadarka - Régen és most

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03