2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Élelmiszer

Végleg leszámoltak! - Ez a lánc elsőként lépett a világon

Elsőként vonja ki a világon a genetikailag módosított (GMO) élelmiszereket kínálatából egy amerikai gyorsétterem lánc. A Chipotle elnevezésű hálózat azzal indokolja a döntést, hogy a GMO-k hosszú távú hatásai vitatottak és termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet. Az étteremlánc viszont a csirke- és a disznóhúsoknál várhatóan ezután sem tudja kiküszöbölni a GMO-hatást.
 
 

Kivonja a GMO-tartalmú ételeket - chipseket, tortillákat, salátákat és szószokat - éttermeiből az amerikai tőzsdén is szereplő Chipotle, amely mexikói ételeket forgalmaz. Emellett az étteremlánc lecseréli az összes GMO-tartalmú alapanyagot (például a szójaolajat) GMO-mentes napraforgó olajra és rizsolajra.

Az étterem vezetősége azért veszi ki a GMO-tartalmú élelmiszereket a kínálatból, mert kétségeik támadtak a genetikailag módosított alapanyagok minőségével és megbízhatóságával szemben. Úgy vélik, a GMO-k hosszú távú hatásai megkérdőjelezhetők, ráadásul termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet is.

A gyorsételeket nem kötelező olcsó, tartósítószerekkel és mesterséges színezékekkel kezelt alapanyagokból készíteni - nyilatkozta Steve Ells, a gyorsétterem lánc vezérigazgatója. Szerinte a GMO-s élelmiszerek egyelőre beváltatlan ígéretek csupán, így az étteremlánc a tradicionális megoldásokat szeretné megőrizni. Az étteremlánc - amely a 2013-as adatok szerint 1500 éttermével az USA tizenhatodik leglátogatottabb ilyen hálózata - már korábban is tett lépéseket a GMO-mentes étlap kialakításáért, de csak mostanra sikerült száműznie a kérdéses élelmiszereket.

Az újítások ellenére egyes források szerint a Chipotle csirke-és disznóhúsból készült ételei továbbra is olyan állatokból készülhetnek, amelyek GMO takarmányt esznek. Az USA-ban ugyanis általánosan elterjedt a GMO-növények termesztése és takarmányozási felhasználása - írja a newyorktimes.com


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu