Vissza a cukorhoz? - A mesterséges édesítőszerek elhízást okozhatnak

MTI
A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint. A cukorhelyettesítő szereket a gyermeket váró anyáknak sem szabad túlzásba vinniük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem okozott súlycsökkenést a mesterséges édesítőszerek használata, viszont egy hosszú távú megfigyelés alapján kapcsolatba hozták őket a súlygyarapodás és elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével. A kanadai Manitoba Egyetem kutatói 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy 400 ezer ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapultak.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!


Bár emberek milliói használnak rutinszerűen mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt egyértelmű a testsúly kordában tartásában

 - mondta el Ryan Zarychanski, az egyetem társult professzora. Érdemes tehát óvatosan viszonyulni a mesterséges édesítőszerekhez mindaddig, amíg azok hosszú távú hatásait teljesen fel nem térképezik.

Közben a szakemberek egy új kutatáson kezdtek el dolgozni a manitobai Gyermekkórház Kutatóintézetében, hogy felmérjék, a gyermeket váró anyák mesterségesédesítőszer-fogyasztása hatással van-e a megszületett gyermekek súlyára, anyagcseréjére és bélbaktérumaira. A kanadai tudósok hangsúlyozzák, hogy miközben világszerte terjed az elhízásjárvány és az azzal kapcsolatos betegségek, a mesterséges édesítőszerek használata pedig rendkívül elterjedt, további kutatásokkal kell vizsgálni, hogy van-e hasznuk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03