2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Európai Unió

A sógorok is a vallatópadra kerültek?

Az osztrák vidékfejlesztési program társfinanszírozási kérelmét még áprilisban nyújtották be Brüsszelnek. Az osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium (Landwirtschafts- und Umweltministerium) szeptember közepéig kapott haladékot a program módosítására vagy az Európai Bizottság kérése szerinti értelmezésre. Ellenkező esetben Ausztria 2015 és 2020 között eleshet az agrár-környezetvédelmi programok 1,1 milliárd eurónyi támogatásától.
 
 

A kritika az egész osztrák környezetvédelmi és agrárpolitikát érinti - olvasható a Der Standard című liberális osztrák napilapban. „Ausztria területének csaknem felét erdő borítja, de az erdőgazdaságot érintő stratégiai lépések nem elegendőek, az intézkedések konkrét részleteket nem tartalmaznak” – idézi a lap a bírálatot.

Az osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, Andrä Rupprechter biztos abban, hogy a bírált terveket tisztázni tudják. „Mivel az áprilisban benyújtott program részletei még pontosításra szorulnak, nyílt párbeszédet fogunk folytatni az Európai Bizottsággal, és rendelkezésre bocsátjuk a kért információkat” – közölte a minisztérium.

A lap megjegyzi: mivel a környezetvédelmi program költségvetése már eldőlt, a miniszternek kevés mozgástere maradt. Az unió nemcsak a támogatási kérelem általános számait, hanem az egyes konkrét lépéseket is bírálja. Az erdőtelepítési programpontnál a támogatási feltételek egyértelmű betartását kéri számon, amikor a honos fafajösszetétel pontosítását kéri. Az osztrák környezetkímélő mezőgazdaságról szóló programmal kapcsolatban az unió a környezetvédelmi lépések hatékonyságában kételkedik.

Annak ellenére, hogy Ausztria az uniós országok közül úttörőnek számít a biogazdálkodásban, mégsem tartalmaz a támogatási kérelem olyan részt, amely a biogazdálkodásra való áttérést elemezné – idézi a lap az unió kritikáját.

A felmérések szerint Ausztria 2010-ben 353 100 hektár biológiai gazdálkodású területtel rendelkezett és további csaknem ötvenezer hektár hagyományos gazdálkodás biogazdálkodássá való átminősítését tervezte. Egy 2012-es jelentés szerint már csaknem 540 000 hektárnyi földterületen folyt biogazdálkodás.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu