Elsöprő demonstráció Berlinben: 8600 traktor érkezett a fővárosba

Agrárszektor
Tegnap 8600 traktor gurult be a német fővárosba. A gazdák az agrárpolitikai elképzelések felülvizsgálatát követelték. Ezzel szembefordultak azokkal a népszerű zöld törekvésekkel, amelyek napjainkban a médiát és a közgondolkodást uralják. A városlakók részéről mégis meglepően nagy szimpátia övezte a gazdatüntetést, hiszen a német paraszti létet még mindig valamiféle romantika lengi körül.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Utoljára november közepén tartottak a német gazdák demostrációt, akkor 4000 traktor vonult fel Hamburgban. A mostani megmozduláson 8600 erőgép vett részt és mintegy 14.000 tüntető kísérte. A handelsblatt.com szerint a tüntetésen Svenja Schulze (SPD) környzetvédelmi miniszter a talajvizek és a rovarok védelmére szólította fel a gazdákat, de lehurrogták. Azzal érvelt, hogy a termelőknek is érdekük, hogy a jövőben is legyen tiszta víz és beporzók a világban. Ugyanakkor a tüntetők tábláin olyan feliratok szerepeltek, miszerint senki nem zöldebb náluk, és gazdák nélkül mások számára sincs jövő.

Az akció első számú célpontja az az agrárcsomag volt, amelyet most nyújtottak be Németországban, és a meglévő technológiai előírásokat szigorítanák vele. A tiltakozók sérelmezték, hogy a csomag általában vevé az egész mezőgazdaságot "bünteti"  a vizek nitrátosodása és a rovarok számának csökkenése miatt, holott elegendő lenne csak a vétkeseket felelősségre vonni. Ellenezték továbbá, hogy a kormányzat ismét a fejük felett döntött róluk, és hogy teret engedett a a gazdák elleni hecckampánynak a médiában.

A német környezet- és állatvédő aktivisták talán a legagresszívebbek Európában. Akár olyan áron is "felszabadítják" az állatokat, hogy azok belepusztulnak, a permetezést végző gazdát megverik, de azt is támadás éri, aki csak vonulni merészel a traktorával vasárnap. Válaszul a támadásokra a termelők egyre meseszerűbb képet rajzolnak a termelés körülményeiről, ami még távolabb viszi a fogyasztót a valóságtól, aki így még jobban felháborodik, amikor igazi termelést lát. Ugyanakkor megfelelő mennyiségű romantika is körüllengi a gazdát, akit talán egyedül Németországban szólítnak még mindig - bántás nélkül - parasztnak. A "fafejű paraszt" kifejezést maguk a termelők is büszkén alkalmazzák saját magukra, amikor azt akarják hangsúlyozni, hogy a végsőkig képesek kitartani az elképzeléseik mellett - és erre most szükségük is lesz.

A gazdák a traszparanseken arra is felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy hazai termelés híján importált termékeket kell majd enniük, amivel a nemzeti érzelmekre is hatni tudtak. Egyúttal figyelmeztetést is küldtek a kormányzatnak: "Wer Bauern quält, wird abgewählt“, magyarán: "Aki a parasztot bántja, annak a bársonyszéke bánja".

A szövetségi agrárminiszter, Julia Klöckner (CDU) megértést mutatott a gazdák követeléseivel szemben a tüntetéssel egy időben zajló parlamenti vitában. Mint mondta, a gazdáknak már elegük van abból, hogy városlakók oktassák ki őket arról, hogyan is kell termelni. A gazdák nem hobbikertészek, meg akarnak élni abból, amit csinálnak. Hozzátette: a vízvédelmi intézkedéseket mégis muszáj lesz keresztülvinni, hiszen erre kötelezettséget vállalt a kormány, ellenkező esetben komoly uniós büntetésre kell számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

A zöldek részéről az a vád hangzott el, hogy nem lenne ennyire súlyos a helyzet, ha a német kormány idejében érvényt szerzett volna a szervestrágyázási előírásoknak és a fajok védelmének. Ehelyett éveken át a profitot tartották szem előtt, és nem készítették fel a gazdákat az elkerülhetetlen váltásra. A többi felszólaló lényegében a termelés ellehetetlenüléséről és az importveszélyről beszélt, és arról, hogy a társadalom csak akkor kérheti a gazdákon számon a  környezet védelmét, ha a támogatásokon keresztül ennek teljes költségét megtéríti a számukra.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03