Súlyos a helyzet: nincs elég paradicsom az EU-ban, özönlik az import a tagállamokba

Súlyos a helyzet: nincs elég paradicsom az EU-ban, özönlik az import a tagállamokba

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság tavaly júliusban közzétett rövid távú jelentése az uniós mezőgazdasági piacokról nem közölt bíztató adatokat az EU paradicsomágazatára vonatkozóan. Az idei, 2021-es év friss piaci EU-s termelés 2%-os visszaesését várják a 2020-as évhez képest, ami az elmúlt 5 év átlagához képest 5,2%-os csökkenést jelent, köszönhetően nagyrészt a spanyol termelés 10%-os visszaesésének, akik jelenleg is Európa legnagyobb frisspiaci paradicsom termelői, továbbá 2%-kal csökkent a termelés Franciaországban is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A friss piaci paradicsom exportja 2013 óta csökkenő tendenciát mutat. 2021-ben az exportot illetően rekord visszaesés várható, 21%-kal csökkenhet az EU exportja 2020-hoz képest, ami mintegy 350 000 tonnát jelent - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A 2021-es éles visszaesés oka az Egyesült Királyságba irányuló export csökkenése, amely a Bizottság jelentése szerint 2021 január és április között 37%-kal csökkent 2020 azonos időszakához képest, ami igen jelentős szám, tekintve, hogy az Egyesült Királyság az EU paradicsom exportőreinek fő piaca, a teljes részesedés 52% -a.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eközben az EU 664 0000 tonna friss paradicsomot fog importálni, azaz 7%-kal többet, mint 2020-ban, és 18%-kal többet, mint az elmúlt öt év átlaga. A jelentés kiemeli a Törökországból származó vásárlások növekedését, amely 2021 januárjától áprilisig 36%-kal nőtt 2020-as évhez képest. A Fepex szerint az Európai Bizottság időszakosan közzétett előrejelzése jó módja annak, hogy tájékozódjanak az EU különböző mezőgazdasági ágazatai az várható helyzetről. Hozzátették azonban, hogy az Európai Uniónak intézkedéseket kell hoznia a feltárt problémák kezelésére, úgymint például a paradicsom termelés jelenlegi kritikus helyzete, amely már túlmutat a kampány problémákon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03