2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Agrárpénzek

Vasárnap is dolgozott - feljelentették

A helyi csendrendelet előírásait nem árt fejben tartani kampány idején. A mezőgazdasági munkákkal szemben általában megengedőbb a szabályozás, de a rendeleteknél is fontosabb talán a jó szomszédi viszony.
 
 

A bajorországi Altmannsteinban feljelentettek három gazdát azért, mert vasárnap is dolgoztak a földeken. A rendőrség szerint, bár földet művelni bizonyos körülmének között a pihenőnapokon is szabad, most nem ez a helyzet állt fenn. A talajművelési munkák szerintük halaszthatók lettek volna. Elkerülhehetlennek minősül a német jogrend szerint egy olyan időjárási helyzet, ami kizárólag éjszakai vagy vasárnapi munkavégzésre kényszeríti a gazdákat. Ilyen például a nappali szél elültével az éjszakai permetezés. A vetési munkák megcsúszása nem elég erős indok.

Ha nem elég jó a viszony, megharagszik a szomszéd

Általánosságban éjjel 10 és reggel 6 óra között tilos zajos tevékenységet végezni. Ünnep- és vasárnapokon a nappali időszakra is ugyanez érvényes. Normál munkanapnak tekintendő azonban a szombat. Egyes németországi tartományokban a mezőgazdasági szezonmunkák idején a pihenőidőszakot rövidebbre veszik: éjjel 11 és hajnal 5 között kell csendben maradni. Rajna-vidék-Pfalz tartományban soha nincs kötelező csendes pihenő. Aratás idején a legtöbb tartományban 10 napon át megengedik, hogy bármikor zajongjanak a gépek.

A helyi lakosokkal azonban jobb békében lenni - ahogy a fenti eset is mutatja -, ezért az agrarheute.com szerkesztői a következőket ajánlják:

 • Ápoljuk kisebb szívességekkel a szomszédi kapcsolatokat.
 • Ha csak lehet, ne dübörögtessük a gépeket vasárnap a faluban.
 • Kis gesztus, de jól jöhet: ha közvetlenül a lakott terület mellett akarunk éjszaka dolgozni, akkor előtte szóljunk be a közeli házakba, hogy néhányszor elhalad majd egy gép az ablak alatt. Magyarázzuk el, ez miért okvetlenül szükséges.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu