2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Európai Unió

EU: Tisztességtelen a tisztességtelen forgalmazói gyakorlat tiltása. Hogy is van ez?!

Brüsszelben továbbra sem nézik jó szemmel, hogy azonos feltételekkel kerülnek forgalomba Magyarországon az import és a hazai élelmiszerek, ezért beperelik az országot. Az Európai Bizottság (EB) tájékoztatása szerint a magyar jog azzal, hogy azonos haszonkulcsot ír elő minden mezőgazdasági termékre, akadályozza a tisztességes versenyen alapuló szabad árképzést.
 
 

Az EB január 24-i határozata szerint az Európai Unió Bírósága elé idézik Magyarországot, mert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó magyar jogszabályok nem egyeztethetők össze az uniós szabályokkal. A Bizottság még 2017 februárjában indított kötelezettségszegési eljárást az ügyben, ezt 2018 márciusában indokolással ellátott vélemény követte, amelyben a Bizottság felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a kiskereskedelmi korlátozást. Mivel a magyar hatóságok kitartottak álláspontjuk mellett, a Bizottság úgy határozott, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti.

A magyar jog szerint ugyanis a kiskereskedőknek egységes haszonkulcsot kell alkalmazniuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, függetlenül azok származási országától.

A magyar jog azzal, hogy azonos haszonkulcsot ír elő minden termékre, megakadályozza, hogy egyes, importált termékeket kínáló importőrök és kiskereskedők vonzóbb árakat kínálhassanak a fogyasztóknak. Ez a szabály hátrányos helyzetbe hozza az importált termékek értékesítését a hazai termékekhez képest. Probléma az is, hogy Magyarország a mezőgazdasági termékek esetében is akadályozza a szabad árképzést.

A kiskereskedelem az EU gazdaságának egyik kulcságazata: mintegy 3,6 millió vállalkozás tevékenykedik a szektorban, amely 4,5%-os hozzáadott értéket képvisel és az uniós munkahelyek közel 9%-át adja. A kiskereskedelem emellett alapvető szerepet tölt be a fogyasztók életében – az uniós háztartások büdzséjüknek akár egyharmadát kiskereskedelmi üzletekben költik el.

A Bizottság indoklása szerint a főként külföldi kiskereskedőket sújtó korlátozások megnehezítik az érintettek számára, hogy üzleti tevékenységüket a fogyasztók igényeinek legmegfelelőbb módon folytassák. A fogyasztók szempontjából ez csökkenti a termékválasztékot, a kereskedők szempontjából pedig korlátozza az unió egységes piaca által  kínált lehetőségeket.

A magyar kormány 2009. évi XCV. törvényben szabályozza a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tisztességtelen forgalmazói tilalmát. A rendelkezés fő célja az volt, hogy csökkentse a beszállítók kiszolgáltatottságát a nagy áruházláncokkal szemben.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu