2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Európai Unió

Ismét óriási csapadékhiánnyal indul a szezon, de nem nálunk a legrosszabb a helyzet

Ismét egy száraz évnek nézünk elébe? Most a leginkább az olaszok, a spanyolok, a portugálok és a görögök szenvednek, de Franciaország déli területei is érintettek. A franciák esetén ebben a régióban ez már a harmadik száraz szezonkezdet. Magyarországon sem túl jó a helyzet, de nem is a legrosszabb.
 
 

Ősszel még azon aggódtunk, hogy a meleg miatt nem tudott megedződni a búza, mi lesz, ha jön a januári fagy? Aztán 40 éve nem látott hőség érkezett a normális esetben leghidegebb hónapban. Mindez meglehetősen kevés csapadékkal párosult, ami Európa fontos agrárterületeit is érintette. A MARS jelentése szerint most a németeket és a lengyeleket megkímélte az időjárás, ahogy Magyarországot is, ám Franciaország déli területein, Portugália, Spanyolország, Görögország, Olaszország és Románia nagy részén nagyon száraz a föld.


Olaszország és Görögország egyes részein az elmúlt időszakban kevesebb, mint 10 mm eső hullott, a csapadékmennyiség 80 százalékkal van a sokéves átlag alat.

A MARS február 21-ig szóló előrejelzése a következő napokban is a sokéves átlag feletti hőmérsékletet valószínűsít, Észak- és Kelet-Európában 6-8 fokkal is meghaladhatjuk a normális értékeket. Magyaroszágon a sokéves átlagot 4-6 fokkal meghaladó hőmérséklet várható.

A csapadék mennyisége Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Franciaország nagy részén 10 mm alatt lesz az előrejelzett időszakban. Az őszi vetésű kultúrák egyelőre még bírják a vízhiányt, de a tavasznak nagy mennyiségű esőt kell hoznia ahhoz, hogy normális legyen az aratás, és a vetés is sikerüljön.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu