2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Európai Unió

Jó hír: az EU hamarosan vámok nélkül kereskedhet Japánnal

Aláírták az átfogó szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unió és Japán vezetői kedden, Tokióban. A felek reményei szerint ezzel ellensúlyozzák a Donald Trump amerikai elnök protekcionista törekvéseit - adta hírül a Magyar Idők.
 
 

Az unió nevében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Japán részéről pedig Abe Sinzó kormányfő látta el kézjegyével a megállapodást. Japánban és az EU 28 tagállamában csaknem 640 millió ember él,

a felek együttesen a világgazdaság majdnem 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot.

Japán az Európai Unió hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az EU. A szerződés, amelyről 2013 tavaszán kezdődtek az egyeztetések, szélesebbre nyitja a japán piacot az uniós mezőgazdasági export előtt, ahogy számos más ágazatban is bővíti a kiviteli lehetőségeket.

Európa részéről az agrártermelők a megállapodás fő nyertesei, mivel a termékek 85 százaléka juthat majd be vámmentesen a japán piacra,

a többi esetében fokozatosan csökkentik a vámokat. Japán néhány éves átmenet után ugyancsak vámmentesen szállíthat autókat az unióba. A két gazdasági entitás között egyébként kiegyensúlyozott a kereskedelem. 2016-ban a távol-keleti szigetország 8000 milliárd jen értékben szállított árut az EU-ba, míg onnan 8200 milliárd jen értékben vásárolt.

"Világos üzenetet küldtünk, hogy közösen kiállunk a protekcionizmus ellen" – fogalmazott Tusk, míg Juncker azt hangoztatta, hogy az együttműködés erősebbé teszi és jobb helyzetbe hozza a feleket. A japán miniszterelnök szintén azt hangsúlyozta: a megállapodás aláírásával kinyilvánították Japán és az Európai Unió rendíthetetlen politikai akaratát, hogy a szabadkereskedelem zászlóvivőiként lépjenek fel és ebbe az irányba tereljék a világot. Tokió becslése szerint az egyezmény jóvoltából évi egy százalékkal, azaz 5000 milliárd jennel nő Japán bruttó hazai terméke, miközben 290 ezer új munkahely jön létre.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!