2020. szeptember 18. péntek Diána

Hírek - Európai Unió

Koronavírus: elhalasztotta a fontos stratégiai javaslat bemutatását az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, a mezőgazdaság klímavédelméről, úgy, mint a műtrágyák és növényvédő szerek felhasználásának csökkentéséről szóló stratégiájának, valamint a „termőföldtől az asztalig” („From-Farm-to-Fork”) stratégiának bemutatását elhalasztja a koronavírus miatt.
 
 

Az e hét szerdára tervezett ülés pótlásának lehetséges jövőbeni dátumaként egyelőre április 29-et tűzték ki. A tájékoztatás szerint fontos, hogy mindkét projektnek hozzá kell járulnia a európai zöld megállapodás (Green Deal) éghajlati céljainak eléréséhez, azaz 2050-ig az éghajlati semlegesség eléréséhez, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a TopAgrar értesülései alapján.

A „termőföldtől az asztalig” stratégia részeként is, többek között a műtrágyák és a peszticidek mezőgazdasági felhasználásának jelentős csökkentésére kellene törekedni. A növényvédő szerek használata esetén pedig az lenne a cél, hogy – néhány kivétellel – azt a felére csökkentsék. Ezen felül hangsúlyosan csökkenteni kellene az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kockázatát.

Az Európai Bizottsággal kapcsolatos hír az is, hogy az Európai Unió Mezőgazdasági Szakmai Szervezeteinek Bizottsága (COPA), az Európai Unió Mezőgazdasági Szövetkezeteinek Általános Szövetsége (COGECA), az Európai Állattakarmány Ipar Szövetsége (FEFAC), az Európai Állat-és Húskereskedők Uniója (UECBV) arra szólította fel a brüsszeli testületet, hogy vegye kellőképpen figyelembe a haszonállatok uniós értékláncának sajátosságait. A szervezetek közös levelükben világosan megfogalmazták, hogy a mezőgazdasági ágazatok hozzá kívánnak járulni az éghajlat védelméhez, a Bizottságnak azonban biztosítania kell, hogy a stratégiákban javasolt intézkedések is tudományos elveken alapuljanak. Az ágazat képviselői ragaszkodnak a követelmények egyenletes elosztásához az egész élelmiszer-értékláncban. A termelők túlzott egyoldalú terheit minden körülmények között meg kell akadályozni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu