2019. március 26. kedd Emánuel

Hírek - Európai Unió

Nemcsak nekünk drága a munkás

2018 elején Németországban is rekordmagasságba szöktek a mezőgazdasági alkalmazottak bérei. Január elseje óta ugyanis kötelező minimálbért kell fizetniük az agrárcégeknek, melynek összege 9,10 euró (2800 forint) óránként. Emiatt a vállalkozások bérköltsége átlagosan 60-70 százalékkal növekedett.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A német hírügynökség (pda) szerint a minimálbér teljesen át fogja alakítani a mezőgazdaságot. A munkaigényes kultúrák el fognak tűnni a szántóföldekről, és a gazdák még inkább gépekkel cserélik fel az élő munkaerőt.

„Idén például az itteni gazdák már egyetlen hektár cukkinit sem fognak termelni” – nyilatkozta pesszimistán Johannes Zehfuß, a rheinland-pflazi parasztszövetség alelnöke. Az ilyen kertészeti kultúrákban ugyanis a költségek 70 százalékát is kiteheti a munkabér. A hónapos retek és a spárga esetén is hasonló a helyzet, de a többi szántóföldi zöldség sem áll sokkal jobban. A tartomány egyik termelője megerősíti: mióta bevezették a minimálbért a mezőgazdaságban, a betakarítási munkák 60-70 százalékkal többet visznek el a potenciális bevételből.

Spárgaszedés gép híján: sziszifuszi munka

A gazda azt a megoldást választotta, hogy a korábban szabadföldi eperültetvényt fóliaalagútba tette. Az alulról csepegtetve táplált állomány a védett környezetben májustól októberig terem. Vagyis a termelés intenzifikálásával igyekezett kitermelni a megemelkedett béreket. Még a dolgozók létszámán is tudott spórolni: az új technológiával a korábbi létszám harmada is elegendőnek bizonyult. Kertész kollégái többsége inkább a gépesítés növelésével, betakarítógépek vásárlásával próbálja megoldani a helyzetet.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu