Odavágnának a botrányt okozó hamis mézeknek

agrarszektor.hu
Novemberben magyar kezdeményezésre tárgyalnak a mézről, illetve a méhészetek és a méhészek helyzetéről az Európai Unióban. Az Európai Parlament elé terjesztett úgynevezett Méz-jelentés az ellenőrzések szigorítását és a mézágazati uniós támogatások növelését javasolja. Az anyag szerint határozottan fel kell lépni a mézhamisítványok - így a kínai importmézek - ellen, mivel ezek komoly piaci zavart okoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Parlament szakbizottságai elő kerül a "Méz-jelentés: a méhészeti ágazat jövőképe" című előterjesztés - mondta az MTI szerint Erdős Norbert, a Fidesz európai parlamenti képviselője. A jelentést várhatóan novemberben vitatja mega parlamenti agrárbizottság, a szavazás pedig a tervek szerint a hónap második felében lesz.

Magyarország számára a téma azért fontos, mert az ország a harmadik legnagyobb méztermelő ország az unióban. Emellett az unióba áramló, többször kétes minőségű kínai méz sok gondot okoz a magyar és más uniós méhészeknek is. Az ágazat jelentőségét az is mutatja, hogy a méhek porozzák be a növények 84 százalékát, és a beporzás teszi lehetővé az élelmiszerek 76 százalékának előállítását.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az unió méztermelése csak a belső fogyasztás 60 százalékát fedezi - közölte a parlamenti képviselő. A fennmaradó hányad az import, amelynek 50 százaléka Kínából származik. A 450 ezer tonnás kínai méztermelés 20 százaléka pedig nem nevezhető méznek, mert hamisítvány. A mézhamisítás sok gondot okoz az EU tagországok méhészeinek, köztük a magyaroknak. A jelentés ezért javasolja a mézimport eddiginél szigorúbb ellenőrzését az unió külső határain. Továbbá kezdeményezi a gyantaszűrés megtiltását, mert az lehetővé teszi a mézet szennyező különböző szermaradványok - például antibiotikumok vagy cukorszirup - "eltüntetését".

Az ágazat évente mintegy 36 millió euró, vagyis 10-11 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap az unió pénzügyi forrásaiból. A jelentés ezt javasolja a korábbi szintre, azaz 47 millió euróra (14-15 milliárd forintra) emelni. A Méz-jelentés iránti fokozott figyelmet jelzi, hogy az Európai Parlamentben csaknem félszáz módosító indítványt nyújtottak be hozzá az EP-képviselők.

Magyarországon a méhészek száma mintegy 20 ezer, a méhcsaládoké pedig 1,2 millió - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál - döntő hányadát az Európai Unió országaiba -, belföldön 7-8 tonna méz fogy évente.

A magyar állattenyésztés bruttó árbevételének 2 százalékát adják a méhészeti termékek. Ez évente 20-26 milliárd forint között mozog. A magyar méhészeti ágazat támogatása évi mintegy 1,5 milliárd forint, amelynek a fele az unió büdzséjéből származik.

2010 óta a méhcsaládok száma jelentősen nőtt, akkor 600 ezer volt - hangoztatta Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott. Az ágazat a jelzett időponttól mintegy 10 milliárd forint támogatást kapott, aminek a fele uniós forrás volt. A méhészek, az egyéni vállalkozók és az őstermelők, az agrár-Széchényi kártyával kedvezményes hitelhez juthatnak - tette hozzá a megbízott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02