2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Európai Unió

Szerkezetátalakítási program: május 15-ig aktiválható a jogosultság

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban résztvevő gazdálkodók figyelmét, hogy május 15-ig van lehetőségük jogosultságaik aktiválására. Az aktiválásához a jogosult településen legalább a támogatási jogosultság darabszámával megegyező hektárszámú egységes területalapú támogatást kell igénybe venni.
 
 

A 29/2010. (III. 30.) FVM rendelet a zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) finanszírozott különleges támogatásának igénybevételéhez kapcsolódó feltételek megállapítása alapján a termelők 2013. május 15-ig nyújthatják be támogatási kérelmüket. Az igénylés elmulasztása a támogatási jogosultság elvesztésével jár! Az egységes kérelem az említett határidőt követően még 25 naptári napig (2013. június 9- ig, heti pihenő napra tekintettel 2013. június 10-ig) benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül.

Az idén már zöldség és gyümölcs támogatási jogosultság nem igényelhető, azonban a korábban megszerzett jogosultságokat aktiválni kell. Zöldség támogatási jogosultságot spárga, dinnye, torma és fűszerpaprika, gyümölcs támogatási jogosultságot pedig cseresznye, sárgabarack, meggy, körte, őszibarack, alma és szilva termelésére szolgáló terület után lehetett igényelni, amennyiben a terület egységes területalapú támogatását 2009-ben jóváhagyták.

A szerkezetátalakítási programban résztvevő termelő a támogatási időszak teljes időtartama alatt köteles az aktiválással érintett évek vonatkozásában:

 • naptári évente a jogosult településen található, és az őt megillető támogatási jogosultságok számával megegyező, hektárban megállapított területnagyság figyelembevételével az EMGA-ból finanszírozott egységes területalapú támogatást igénybe venni;
 • 2011-től kezdődően évente az egységes kérelem keretében nyilatkozni arról, hogy a tárgyévben mely településen, milyen elismert tevékenységet kíván folytatni;
 • az elismert tevékenység keretében Virginia, Burley dohány támogatási jogosultságonként naptári évente 1 000 munkaóra, zöldség, gyümölcs támogatási jogosultságonként naptári évente 700 munkaóra elismert élőmunka ráfordítást biztosítani;
 • támogatási jogosultságonként évente elismert tevékenységből származó legalább 300 ezer Ft árbevételt teljesíteni.


A támogatás szempontjából jogosult település egyrészt az a település, amelynek közigazgatási területén a referenciaterület megállapításánál figyelembe vett mezőgazdasági földterület található, másrészt az azzal szomszédos település közigazgatási területe.

A zöldég, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban résztvevő gazdálkodóknak minden év február 15-éig, az MVH által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon nyilatkozniuk kell a megelőző naptári évben történt teljesítéséről, valamint arról, hogy élőmunka ráfordítási kötelezettségét a jogosult településen történő munkavégzéssel teljesítette.

A szerkezetátalakítási program alapján vállalt élőmunka ráfordítási kötelezettségi feltételek nem, vagy csak részleges teljesítése esetén a zöldség, gyümölcs szerkezetátalakítási programban munkaóránként 1 euró, a dohány szerkezetátalakítási programban pedig munkaóránként 4 euró bírságot szabnak ki.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu