2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Európai Unió

Új Széchenyi-terv: rengeteg lehetőség a mezőgazdaság számára

Az egészségipar, a zöldgazdaság-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a foglalkoztatási programok és a közlekedésfejlesztés területén kínál alternatívát a mezőgazdaságnak az Új Széchenyi Terv – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek hétfőn egy hajdúszoboszlói konferencián.
 
 

Elmondta, konkrét pályázatokkal és közvetett módon is lehetőséget nyújt az agráriumnak a program. Egyebek mellett a kis és közepes élelmiszeripari és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások, valamint a közvetlen értékesítést segítő helyi piacok számára is hirdettek pályázatot - emelte ki.

Az államtitkár az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: a munkaintenzív ágazatok támogatását prioritásként kezelik. A mezőgazdaságból élőknek is fontosak például a zöld energia beruházások, a hulladékgazdálkodás vagy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, így az Új Széchenyi Terv pályázatai ebben a szektorban is sikerre vihetők - hangoztatta Czerván György.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) által szervezett előadásán a politikus az ágazat alapvető problémái között említette a vállalkozások jövedelmezőségének csökkenését, az agrárolló kinyílását, a növénytermesztésre és állattenyésztésre irányuló tudományos kutatásokra fordított költségek alacsony arányát. Megítélése szerint az elmúlt húsz évben nem történt lényeges változás ezeknek a problémáknak a kezelésében.

Az államtitkár szólt a tavalyi szélsőséges időjárás okozta károkról is: az ilyen helyzetek megfelelő kezelésére módosítottak a kárenyhítési törvényen, de az év végére megalkotják, és 2012-ben hatályba léptetik az új kárenyhítési törvényt. Czerván György elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium saját forrásai átcsoportosításával növelni fogja a jelenleg 4,2 milliárd forintos tartalékkal rendelkező kárenyhítési alapot, de konkrétumokat ennek mértékéről nem közölt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu