Új zöldenergia-célok: leáldozóban a biodízelipar

Agrárszektor
A Tanács, a Bizottság és a Parlament június 14-én megegyezett az elérhetőnek tűnő zöldenergia-célokról, így a RED II. szövege véglegesség vált. Az új Megújuló Energia Irányelv ismét magasabbra tette a lécet - bár a környezetvédők szerint így sem eléggé nagyratörőek a célok. A biodízellobbi és a repcetermelők is csak félsikernek élik meg az eredményt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2030-ra elérhetőnek kell lennie a 32 százalékos kötelező megújulóenergia-aránynak a tagállamok energia-felhasználásában - vélekednek Európa döntéshozói, ezért az új Megújuló Energia Irányelv (RED II) már ezt tartalmazza. A korábbi célkitűzés szeint 2020-ra 20 százalékban "zöld" forrásból kell származnia az elhasznált energiának, amelyet a tagállamok már most megközelítenek. A közlekedésben a kitűzött részarány eddig 10 százalék volt, de ebből a tagállamok 2015-re még átlagosan csak 6 százalékot teljesítettek. (Kivéve Svédországot és Finnországot, ahol már ekkor átlépték az előírt 10 százalékos célt.) Most a parlament 14 százalékra emelte a közúti közlekedésben elérendő zöldenergia-arányt.

A repcéből készült biodízel ma a legfontosabb biohajtóanyag

Több megújuló hajtóanyag kevesebb terményből

2030-ra a megújuló hajtóanyagokon belül legalább 3,5 százalékos részarányt kell hogy elérjenek a nem terményeredetű energiaforrások, utóbbiak aránya viszont nem lépheti át a 7 százalékot. Ez az elérendő 14 százaléknak mindössze a fele. Ez súlyos érvágás a biodízeliparnak, de még mindig elfogadhatóbb, mint az eredetileg tervezett mindössze 3,8 százalékos árunövény-részarány. A repcetermelők is megkönnyebülhetnek, az átmenet kíméletesebb lesz a vártnál, van idő felkészülni a piac újabb igényeire. A megújuló hajtóanyagok piacát ma 88 százalékban a bioüzemanyagok uralják, ezen belül is a repce a domináns árunövény. 2030-ra azonban egészen más energiaforrások is teret nyerhetnek.

Vörös posztó: pálmaolaj

A környezetvédők persze így is kritizálják az új célokat, mondván, hogy ezek csak bátortalan kis lépések egy olyan helyzetben, amikor egy közelgő klímakatasztfóa szélén áll a világ. Azt mindenesetre örömmel fogadták, hogy a behozott pálmolaj mennyiségét a 2019-es szinten befagyasztja az Európai Unió, majd 2030-ig fokozatosan kivezeti a közösség piacáról ezt az erdőirtással nyert terméket. Malajzia és Indonézia - a világ két legnagyobb pálmaolaj-termelője - már előzetesen jelezte: ha az EU száműzi ezt az alapanyagot a piacáról, akkor megtorló kereskedelmi intézkedéseket hoznak. Az irányelv azonban hagy egy kibúvót: a pálmaolajat nem nevén nevezi, hanem "a földhasználat nagykockázatú megváltozásával nyert bioüzemanyagnak". A jogászok örömére sokat lehet vitatkozni azon, hogy pontosan mely termények tartoznak ide.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?