EU iránymutatás: így kell szélerőműparkot telepíteni!

agrarszektor.hu
A nem megfelelő helyszínre épített vagy rosszul megtervezett szélerőműparkok kedvezőtlen hatással lehetnek a sebezhető fajokra és élőhelyekre, ezért az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé a szélenergia termeléséhez kapcsolódó infrastruktúrák védett természeti területeken való kiépítésére vonatkozóan.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az iránymutatás a Natura 2000 hálózatra összpontosít. A szélenergia annak az uniós célkitűzésnek az elérésében játszik fontos szerepet, mely szerint 2020-ig a teljes uniós energiafogyasztás 20%-át megújuló forrásból származó energiából kell fedezni. A Natura 2000 hálózat területei nincsenek automatikusan kizárva a szélenergiához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésekből, azonban minden ilyen fejlesztést eseti alapon kell megvizsgálni.

A stratégiai tervezés fontossága

A ma közreadott iránymutatás célja, hogy feloldja azokat a konfliktusokat, amelyek a szélenergia termeléséhez szükséges infrastruktúrák kiépítése és a biodiverzitásnak a Natura 2000 területeken való megőrzése között alakulhatnak ki. Az iránymutatás kiemeli a stratégiai tervezés jelentőségét, valamint az új fejlesztések magas színvonalú és megfelelő értékelésének szükségességét. Példákat hoz a bevált gyakorlati megoldásokat illetően, és bemutatja, hogy miként lehet ezeket a fejlesztéseket anélkül megvalósítani, hogy azok kárt tennének az érzékeny természeti területekben.

 

A szélerőműparkok építésének tágabb földrajzi területen való stratégiai szempontú tervezése az egyik legeredményesebb eszköze annak, hogy a tervezési folyamat legelejétől fogva csökkenteni lehessen e parkoknak a természetre, valamint a vadon élő állatokra és növényekre mért kedvezőtlen hatását.

Előzmények

Európa célkitűzései közé tartozik, hogy 2020-ig energiafogyasztásának 20%-át megújuló forrásból származó energiából biztosítsa. E cél elérésében a szélenergiának kiemelt szerepe van. A szélenergia az üvegházhatást okozó gázok és a légszennyező anyagok kibocsátásának, valamint a hagyományos villamosenergia-termelés során jelentkező vízfelhasználásnak a nagymértékű csökkentéséhez is hozzájárul. A szélenergia felhasználása rohamosan nőtt az elmúlt évtizedben, és 2009-ben az EU teljes villamosenergia-fogyasztásának 4,8%-át tette ki. 2020-ra ennek legalább háromszorosát kell teljesíteni.

 

A Natura 2000 hálózat olyan európai szintű ökológiai hálózat, amelyet az 1992-es élőhelyvédelmi irányelv hozott létre: 27 uniós tagállam közel 26 000 területét, azaz az EU földterületének közel 18%-át foglalja magában. A hálózat célja, hogy biztosítsa a biológiai sokféleség szempontjából nagy értéket képviselő területek megőrzését és fenntartható használatát, valamint a legértékesebb és leginkább veszélyeztetett európai fajok és élőhelyek hosszú távú fennmaradását. A Natura 2000 hálózat azonban nem természetvédelmi területek szigorú rendszere, ahonnan minden emberi tevékenység ki van zárva. Jóllehet a hálózatban természetesen a jövőben is lesznek természetvédelmi területek, a területek többsége továbbra is magánkézben marad, és annak biztosítása lesz az elsődleges cél, hogy a területek jövőbeni kezelése ökológiai és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható legyen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03