A bioetnol károsabb mint a benzin?

agrarszektor.hu
A bioüzemanyagok nagyarányú előállítása károsabb lehet környezetünkre, mint a hagyományos üzemanyagok, mivel jobban gyorsítja az éghajlatváltozást - olvasható egy Brüsszelben hétfőn közzé tett környezetvédelmi jelentésben, írja az MTI.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Bizonyos, hogy az Európai Unió célkitűzéseiben szerepel , hogy tagállamaiban 10%-ra emelkedjen a bioetanol részaránya az évtized végére. A tanulmányban ezt vizsgálva arra következtettek, hogy eme cél eléréséhez 9,5%-os emelkedésre van még szükség, ami maga után vonja a gabonafélék termesztésének növekedését is, mivel ezek 90%-a gabonából készül.

A tanulmány arról tudósít, hogy 81-167%-kal emelkedik majd a széndioxid-kibocsájtás a következő 10 évben, és az a bioüzemanyagok részarányának növekedésével van egyenes arányban. Nem emelkedne az érték, ha maradnánk a jelenleg is használt fosszilis anyagok, ugyan ilyen mértékű alkalmazásánál.

A jelentésben ezt a fajta káros hatás emelkedést azzal magyarázzák, hogy a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló növények termesztéséhez nagyobb területeket kell szántóföldi növénytermesztés alá vonni, mely azzal jár együtt, hogy a klímaváltozás lassításában nélkülözhetetlen erdőterületek kivágását eredményezik. Ráadásul mivel az európai országok közül többen importált alapanyagokból fog előállítani adalékokat, közvetve veszélybe kerülnek trópusi erdőségek is.

Sajnos ez a fajta törekvés a szegények élelemhez jutásában is akadályozó lehet, mivel a gabonatermesztés célja más prioritást kap, így új típusú kihívásokat eredményezhet - vélekedik a tanulmány.

Erre az Európai Unió illetékesei úgy reagáltak, hogy a terméshozam javításával illetve a mezőgazdasági termelésből kivont területek hasznosításával el lehet azt érni, hogy az erdőterületekhez csak nagyon minimálisan, szinte észrevehetetlenül nyúljunk hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?