A támogatásokat hiányolják a napelemesek

agrarszektor.hu
A lakosság az áramár emelkedésétől való félelem miatt választana napelemes energiaforrást. Az intézmények a hosszú élettartamot, az alacsony karbantartási igényt és a nagy megbízhatóságot jelölték meg előnyként - derül ki egy friss felmérésből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A napelemes rendszerekkel foglalkozó magyar Manitu Solar nevű cég januárban több mint 300 kitöltött kérdőívvel készült felmérése szerint a napelemes beruházásoknál a támogatással elfogadható megtérülés a legfőbb szempont. Az MTI által bemutatott közlemény szerint a felmérés nem reprezentatív, a cég hírlevelét olvasók válaszoltak a kérdésekre.

A napelem kiválasztásánál a legfontosabb döntési szempont a garancia és a várható élettartam (94 százalék), a minőség (92 százalék) és a teljesítményarányos ár (90 százalék), nem fontos viszont a technológia és a gyártó ország.

A támogatási igényekre vonatkozó kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy a napelemes beruházásoknál a legnagyobb akadályt a megfelelő nagyságú támogatások hiánya (74 százalék), a kevés saját tőke (58 százalék) és a bonyolult és hosszadalmas pályázati eljárás (56 százalék) jelenti.

A közlemény megjegyzi, hogy Magyarországgal szemben az Európai Unió legtöbb országában ma már jellemzően a napelemmel termelt áram magasabb átvételi árával, jellemzően 20 évig fix összeggel és állami garanciával támogatják ennek a megújuló energiának elterjedését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?