Az EU nem nézi jó szemmel a napenergia ipar megadóztatását

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság kritikával illette a cseh kormány napenergia szektort érintő szigorú intézkedéseit. Günther Oettinger energiaügyekért felelős biztosa, valamint Connie Hedegaard klímapolitikáért felelős biztos levélben fordultak Martin Kocourekhez, a cseh ipari és kereskedelmi miniszterhez a napenergiával előállított villamosenergia megadóztatása ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hetekben a cseh sajtó a napenergia szektor szereplőinek panaszától volt hangos, akik a napenergia termelés visszamenőleges megadóztatása miatt háborognak. A kormány ugyanis a 26 százalékos adót visszamenőlegesen, a 2009-2010-es évre is kivetné.

A szakma kifogásaival az Európai Bizottság is egyetért. Oettinger és Hedegaard levelükben arra hívják fel Csehország figyelmét, hogy klímavállalásai értelmében 2020-ig energiafelhasználásának 13 százaléka megújuló forrásból kell, hogy származzon.

A cseh állam tavaly úgy döntött, nem nyújt tovább támogatást az új napenergia-üzemek építésére. Az akkori döntés mögött elsősorban napkollektorok építéséhez szükséges költségek drasztikus csökkenése állt, de a magas és rugalmatlan állami támogatások is túlzott kapacitásbővítéseket eredményeztek Csehországban.

Ezzel egy időben arról is döntöttek, hogy megadóztatják a napenergia-termelést és a széndioxid-kibocsátási kreditek jövőbeni felhasználását.

Csehországban öt éve lépett életbe egy törvény, amely feljogosította a napenergiát előállító vállalatokat, hogy magasabb áron értékesítsék a villamos energiát, ezzel kárpótolva őket az igen magas kezdeti befektetésekért. A 10 százalék feletti áramár emelkedés elkerülése érdekében azonban a kormány felülbírálta a korábbi támogatási formát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?