Megújuló energiákat is hasznosít majd az új szegedi klinikai tömb

agrarszektor.hu
Környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd a Szegeden most épülő új klinikai tömb, ahol a jelenleg elérhető leghatékonyabb energiatakarékos technológiákat építik be

Tapasztó Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 265 ágyas klinikai szárny lapos tetőzetének 85 százaléka zöldtetős lesz, így az épület fűtési-hűtési energiaigénye csökken és fenntartása gazdaságosabbá válik. Korszerűsítik a homlokzati ajtókat és ablakokat, különféle árnyékolók alkalmazásával a hő bejutását korlátozzák, így az épület hűtésére sem kell annyit költeni, mint eddig.

Az épület hőenergia ellátását termálvízzel oldják meg, a melegvíz-ellátást a tetőn elhelyezett napkollektorok is segítik, illetve az épület jelentős külső hőszigetelést is kap. A korszerű orvos-technikai felszereléssel is gyarapodó új klinikai épület a fejlesztések által egyedülálló lesz a Dél-Alföldön - tette hozzá. Nemesi Pál, az Aktív Kft.-vel konzorciumban a kivitelezést végző Ferroép Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy már elkészült az épület teljes belső falazása. A beruházás a tervezett ütemben halad, így augusztusban megkezdődhet a műszaki átadás.

A 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes klinikai tömbben tucatnyi egészségügyi osztály, többek között az általános, az ér-, szív- és szervtranszplantációs sebészet kap majd helyet. Az építkezés mellett - a projekt részeként - 4 milliárd forintot meghaladó értékben szerez be új orvosi műszereket és eszközöket az egyetem.

Az uniós támogatással, több mint 12 milliárd forintból megvalósuló beruházás részeként elvégzik a szomszédos, 410 ágyas épületszárny rekonstrukcióját is, az átépítés várhatóan 2014 első negyedévére fejeződhet be.

Eddig 9,6 milliárd forintnyi szerződést kötöttek meg, illetve 2 milliárd forintot költöttek eszközbeszerzésre. A projekt a kormány által meghirdetett önerő-támogatásból is részesült. Tavaly ez az összeg 72 millió forint volt, idén pedig mintegy 190 millió forintra adtak be pályázati anyagot, ennek bírálata jelenleg is tart - hangzott el.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?