Megváltozhatatlan események következnek

agrarszektor.hu
Visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek 20 év alatt a British Petrol olajipari vállalat felmérése szerint. Az egyetlen megoldás a párizsi klímaegyezmény betartása lenne, amelyből azonban az Egyesült Államok nemrég kilépett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A világ gazdasága nő és ezen belül olyan meghatározó lakosságú országok, mint Kína vagy India óriási tempóban fejlődnek. Az ipari fejlődéssel óhatatlanul együtt jár a nagyobb energia-felhasználás, és a kérdés az, hogy ezen belül húsz év alatt milyen trendek várhatók. A fosszilis energiahordozók aránya ugyan valamelyest csökken, de abszolút értékben mégis növekedés tapasztalható.

Azzal, hogy az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből, lehetetlen lesz annak betartása

- mondta Juhász Árpád geológus.

A geológus szerint ez azt jelenti, hogy 2035-ben is rengeteg kőolajat fogunk fogyasztani, a földgáz-felhasználás is növekvőben van, amihez hozzájárul az Egyesült Államokban a palagáz termelése. Ugyanakkor az atomerőművek stagnálni fognak, az alternatív energiaforrásoknak, azon belül is a megújuló energiaforrásoknak pedig szerények a kilátásai.

Klímaváltozás a mezőgazdaságban
Talán sehol sem olyan drámaiak a klímaváltozás következtében elénk kerülő kihívások, mint a mezőgazdaságban. Az éghajlatváltozás sok helyen kiégeti a termést, máshol pedig kezelhetetlen csapadékbőséget, áradásokat okoz, aminek következtében csökken a mezőgazdasági termények mennyisége és a termelékenység. Az időjárási viszontagságok, a szárazság, illetve egyes helyeken a heves esőzések már egy ideje nagy kiterjedésű területeken károsítják a búzát Európában, és meglepő módon Kanadában is. Magyarországon ugyancsak kézzel foghatóak az klímaváltozás okozta problémák: termőtalajaink nem jutnak megfelelő mennyiségű csapadékhoz a hosszúra nyúló nyarak miatt, az átlaghőmérséklet 1 celsius fokos emelkedése már most kiesést okoz a kukoricatermelésben. Ahogy korábbi cikkünkben is leírtuk, a termőföldek összeértéke is változhat rövid távon a felmelegedés miatt.

Ki kellene használni a nap-, a szél-, a víz- és a bioenergiát, de ezek a világban "csigalassúsággal nőnek" még olyan országokban is, amelyek korábban ezek arányának növelését tűzték ki célul. A világgazdaságot befolyásoló multik néhány évtizedig még abban érdekeltek, hogy a hagyományos energiaforrásokat kihasználják, azokból termeljenek profitot. Ha ezek a cégek úgy látnák, hogy a nagy pénz az alternatív energiaforrásokban van, akkor arra fordulnának - emelte ki Juhász Árpád.

A geológus felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy pillanat alatt következik be a klímakatasztrófa, ezek lassú, de éppen ezért még veszélyesebb folyamatok, amelyeknek vannak jelenségei, például a hurrikánok gyarapodása, vagy a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A lényeg a trend, amely egy bizonyos idő után már nem fordítható vissza. Ha csökkentenénk is a szén-dioxid-kibocsátást, ami valószínűleg nem történik meg, akkor is hosszú idő kellene ahhoz, hogy a légkörben az egyensúly helyreálljon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?