Lesújtó, ami a mezőgazdasággal történik: ez várhat a gazdákra a jövőben

Lesújtó, ami a mezőgazdasággal történik: ez várhat a gazdákra a jövőben

agrarszektor.hu
Egyre több természeti katasztrófát élhetünk át, elég, ha csak az árvizekre, aszályra, hőhullámokra vagy éppen viharokra gondolunk. Beszédes adat, hogy tavaly Európában több mint 60 ezren haltak meg a hőség következtében. Emellett pedig a gazdasági életünk is szenved. Mindennek a mezőgazdaság is megissza a levét, és a helyzet egyre csak rosszabb lehet, ha nem történik változás. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Pénzcentrum Ürge-Vorsatz Diánát, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) frissen megválasztott alelnökét kérdezte, aki elmondta, hogy a legfőbb kihívást ritkán említjük:

ezek a hőhullámok. Az aszály is baj, de a hőség még nagyobb. Ez már most is jelentős egészségügyi károkat okoz. Tavaly Európában több mint 60 ezren haltak meg a hőség következtében. Ráadásul a gazdasági életünk is szenved, hiszen egy bizonyos hőfok felett nem lehet rendesen dolgozni. Sem szellemileg, sem fizikailag. Mezőgazdasági munkák nagy részét nem lehet légkondicionált térben végezni. Egy ideig lehet éjszaka csinálni ezeket a feladatokat, de akkor nem olyan termelékeny az ember. Arról nem is beszélve, hogy nagyon megdrágítaná a termelést is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vízhiány a második nagy kockázat, ami főként Dél-, de Kelet-Európát érinti. Ha elfogy a víz, akkor már nincs mit tenni - és így jutunk el a harmadik problémához: a vízhiány miatt a mezőgazdaság nagy része is felborul. A sornak azonban nincsen vége, hiszen számolni kell árvizekkel, aszállyal, plusz járványokkal, akár a malária vagy dengi láz visszatérésére, akár új pandémiákkal. A kártevő-inváziókról pedig még nem is beszéltünk

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?